Šílené manýry císařovny Sissi. Co dělala pro svou krásu?

Císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sissi, zdroj: wikipedia.org

K císařovně Sissi neodmyslitelně patřil jedinečný půvab, krása a šarm. Její život ale doprovázely roztodivné manýry. Víte, proč se třikrát denně vážila, téměř nikdy si nesedala či pila šťávu ze syrového masa?

Reklama

Vážení třikrát denně

Císařovna Alžběta neboli Sissi byla posedlá svou půvabnou postavou. Velmi úzkostlivě si hlídala tělesnou váhu. Až třikrát během dne se vážila a zjišťovala své míry, které zapisovala do zvláštní knihy. Jednou denně si nechávala měřit pas, stehna a lýtka. Váha císařovny Sissi byla po celý její život stálá. Při výšce 172 cm vážila pouhých 50 kg. Údajně nikdy nepřekročila hmotnost 55 kilogramů.

Přísné i netradiční diety

Za svou nízkou váhu vděčila dostatku pohybu a především drastickým dietám. Císařovna jedla pouze ovoce a pila mléko, víno a dokonce šťávu ze syrového masa. Aby si udržela štíhlý pas, nechala se na noc zabalit do vlhkých zábalů. Svého času držela také mléčnou dietu, při které pila pouze mléko od krav, které byly chovány v zámeckém parku Schönbrunn. Zajímavostí bylo, že po určitou dobu krávy doprovázely císařovnu na cestách. Bohužel při plavbě lodí po Dunaji krávy trpěly mořskou nemocí a nedojily. Zanedlouho se od jejich převážení upustilo.

Šněrování do korzetu

Sissi byla známá dokonale štíhlým, vosím, pasem. Do jejího šatníku proto neodmyslitelně patřil korzet, který její pas dokázal stáhnout na neuvěřitelných 50 cm. Pečlivě sešněrovaný korzet ale neumožňoval pohodlné sezení. Proto si císařovna nikdy nesedala. V pokojích dokonce ani neměla židle. Při hostinách a slavnostních banketech proto používala upravená klekátka.

Dvouhodinové vyčesávání vlasů

Císařovny se netýkaly pouze manýry spojené s útlou postavou a nízkou váhou. Za svou největší pýchu považovala své dlouhé a husté vlasy. Hnědé kadeře dosahovaly až na zem a byly obdivovány všude, kde se císařovna objevila.

Císařovna Alžběta, zdroj: wikipeda.org

Osobní kadeřnice Franciska Feifaliková císařovně každý den vlasy vyčesávala a vyčesané vlasy musela předkládat na stříbrném podnose. Úbytek vlasů byl vždy k nelibosti císařovny, proto Franciska vymyslela tajný způsob, kterým za pomocí pásky pomazané lepidlem schraňovala vlasy pod zástěru. Císařovna byla nadšená, že netrpí úbytkem kadeří a česání vlasů jí zbytečně nekazilo náladu. Samotný rituál česání probíhal vždy odpoledne a trval dvě hodiny.

Vlasy si císařovna Alžběta nechala mýt jednou až dvakrát do měsíce. Přičemž během mytí nesměl na Sissi nikdo promluvit. Na mytí byl připravován speciální šampón z třiceti žloutků a francovky, který se nechával hodinu působit. Dlouhé kadeře se následně smyly teplou vodou a opláchly vývarem ze slupek z vlašských ořechů.

Mlsání fialkových bonbonů

Císařovna Alžběta měla i jiný zlozvyk, kterému podléhá mnoho z nás. Bylo jim mlsání. Sissi měla v oblibě fialkové bonbony, které se vyráběly v dvorním cukrářství nedaleko Hofburgu. Ostatně na fialkových bonbonech si můžete ve Vídni pochutnat dodnes. Vyrábí se z kandovaných fialkových květů a společně s Mozartovými koulemi a dortem Sacher patří k nejžádanějším vídeňským cukrovinkám.

 

Reklama