Jak odlehčit klasickým receptům? Inspirujte se příběhem naší čtenářky Dany

Napsala nám paní Dana, že pro nás má pár zaručených rad, jak vyzrát na dnešní mladé. Dlouho ji trápilo, že vnučka u ní nejí s chutí jako dříve, proto se rozhodla své recepty upravit k obrazu jejímu.

Zdravím čtenáře webu i-Senior.cz. Velmi mě trápilo, že vnučka si nepochutnává nad mou výtečnou kuchyní, kterou vždy chválila. Jenže to byly časy, kdy Terezka byla ještě na základní škole. Dnes je z ní mladá slečna, která cvičí a chce být štíhlá. Proto jsem se rozhodla, že vždy na její návštěvu připravím klasiku v odlehčené verzi. Ráda bych se s vámi o pár tipů podělila. Možná i někdo z vás má se svými dětmi obdobný problém.

Méně je někdy více. Všechny buchty, koláče, dorty, koblížky a dezerty jsem začala méně sladit. Nejdříve mi to přišlo jako nesmysl, postupně jsem ale cukru ubírala a dnes dávám do většiny receptů jen polovinu uváděné gramáže.

Mouku lze nahradit ovocem a zeleninou. Ano, vím, že mouka je nahraditelná, ale málokdy mě napadlo, že bych ji v receptu mohla vyměnit například za banán, dýni, avokádo nebo cuketu. Ne vždy je to samozřejmě možné, proto jsem se rozhodla občas klasickou mouku nahradit také tou špaldovou, rýžovou nebo kokosovou.

Polévky se nemusí zahušťovat. Pokud jsem nevařila vývar, vždy jsem polévku zahustila trochou jíšky. Stejně tak i omáčky. Na popud vnučky jsem ale jednou cibulačku místo zahuštění pořádně rozmixovala a vznikla z toho výtečná a hustá polévka. Je samozřejmě nutné přidat více cibule. Potřebuju-li zahustit omáčku, pak přidávám trochu smetanového sýra.

Vím, že pro některé čtenáře mé novoty nebude žádnou převratnou novinkou, ale věřím, že někomu pomohou. Samozřejmě, že odlehčit jídlu lze i jinak, ale já pro vás vybrala jen tipy pro mě nejužitečnější. A co je na tom ze všeho nejlepší? Nejenže si vnučka u nás zas o něco více pochutná, ale i mě se podařilo shodit nějaké to kilo.

Příběh ze života nám napsala čtenářka Dana

 

Reklama
SDÍLET