Čerstvé jihoamerické hovězí: Probíhá porážka skotu přímo na lodích?

Z restaurací, obchodů i médií slýcháváme, jak znamenité je jihoamerické hovězí. Každá mince má ale dvě strany. Napadlo vás někdy, jak se do Evropy dováží argentinské hovězí, které na pultech obchodů je k dostání s označením čerstvé? A proč vůbec dovážíme maso z Jižní Ameriky? Je skutečně tak exkluzivní?

Jižní Amerika patří k největším producentům hovězího masa na světě. Na argentinských a brazilských farmách chovají miliony kusů dobytka. Do Evropy je přepravováno hovězí maso nákladní lodí. Cesta trvá přibližně 20 dní až jeden měsíc. Nezmrazené maso by za tu dobu stihlo sice vyzrát, ale při dalším rozvozu po Evropě také se zkazit.

Ačkoliv se o způsobu přepravy hovězího masa příliš nepíše, některé zdroje připouští, že zpracování hovězího pravděpodobně probíhá přímo na nákladních lodích. Tedy na lodních jatkách. Dobytek se před vyplutím z Jižní Ameriky nažene na loď, kde se začne s porážkou a následným zpracováním. Biologický odpad z jatek putuje rovnou do moře. Než loď připluje k břehům Evropy, je hovězí maso rozbourané, vyzrálé a připravené k prodeji.

Proč vůbec dovážíme hovězí maso z Jižní Ameriky?

Jedním z důvodů jsou nízké nákupní ceny a následné vyšší marže z prodeje marketingově označeného exkluzivního jihoamerického hovězího. Přitom v českých, slovenských, polských, německých i rakouských chovech máme také vysoce kvalitní hovězí, které není nutné přepravovat přes polovinu zeměkoule.

Reklama
SDÍLET