Test loveckých salámů. Tři nesplňují zákonné normy!

V naší pravidelné rubrice spotřebitelské testy vám přinášíme shrnutí velkého testu loveckých salámu, který provedl spotřebitelský časopis dTest. Tři testované salámy nesplňují zákonnou vyhlášku a bude jim odebráno klamavé označení „salám“.

 

 

Spotřebitelský časopis dTest testoval 12 nejběžnějších loveckých salámů, které lze v České republice koupit. Mezi testovanými výrobky byly velké rozdíly jak v podílu tuku, masa, tak i v chuti.

Tři lovecké salámy nesplňují normy

Na rozdíl v uváděném podílu masa na etiketě a ve skutečném výrobku jsme si již, ač neradi, zvykli. Tento test však odhalil rovnou tři výrobky, které nesplňovaly zákonné minimální množství svalové bílkoviny, neboli libového masa.

Byli jimi lovecký salám z Masokombinátu Polička zakoupený v Albertu, výrobek Krahulík Lovecký a Aro Lovecký salám z Makra. „Žádný z těchto výrobků nemá právo nést název lovecký salám,“ komentuje výsledky testu Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu.

Co říká vyhláška?

Podle vyhlášky musí mít lovecký salám, jakožto tepelně neopracovaný fermentovaný masný výrobek obsahovat minimálně 15 % čisté svalové bílkoviny a maximálně 50 % tuku. Při jeho výrobě smí být použito pouze vepřové a hovězí maso. Je striktně zakázáno přidávat strojně oddělený separát, drůbeží maso, vlákninu nebo živočišné bílkoviny.

Chuťové vlastnosti

V chuťových vlastnostech si všechny salámy odnesly průměrné hodnocení. Z testu vyplývá, že lepší chuťové vlastnosti mají tyčové salámy, než krájené a vakuované salámy.

Vítěz testu

Nejlepším loveckým salámem podle časopisu dTest se stal Kostelecký lovecký salám, který obsahoval nejvyšší podíl libového masa, splnil zákonné normy a měl velmi vytříbenou chuť.

Reklama
SDÍLET