Test čokoládových zmrzlin: Liší se v podílu kakaa, chuti i době tání

zdroj: pixabay.com

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Na trhu je ale tak široký sortiment, z kterého zákazník nepozná, zda kupuje poctivou zmrzlinu nebo nekvalitní náhražku. Přinášíme vám test 16 druhů čokoládových zmrzlin, které se liší nejen chutí, ale také složením a podílem kakaa.

Reklama

Co o čokoládové zmrzlině říká legislativa?

Člověk by si myslel, že čokoládová zmrzlina by správně měla obsahovat čokoládu. Bohužel tomu tak není. Vyhláška udává, že označení „čokoládová zmrzlina“ může nést mražený krém s pouhými 3 % kakaa. V případě označení „kakaová zmrzlina“ je minimální podíl ještě nižší. Konkrétně 1,5 % kakaa.

Testované zmrzliny těsně splňují legislativní normy

Laboratorní měření prokázaly, že testované vzorky splňují legislativou stanovené normy, ale nad jejich rámec příliš nejdou. Například u Čokoládového dortu z řetězce Lidl musela být u testu zohledněna také tolerance měření, protože produkt obsahoval pouze 2,7 % kakaa.

 „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Kvalitu ovlivňuje podíl a množství použitého tuku

Celkovou kvalitu zmrzliny ale neovlivňuje pouze podíl kakaa či ovocné složky v případě ovocných zmrzlin. Klíčovým faktorem je druh a množství použitého tuku. Právě tuk ovlivňuje chuť i plnost zmrzliny.

Na nejvyšší příčce kvalitativního žebříčku stojí smetanové zmrzliny, které musejí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. Nižší kvalitativní stupeň zaujímají mléčné mražené krémy. U těch se vyhláška spokojí s alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Na nejnižším kvalitativním místě stojí zmrzliny s rostlinným tukem. Na ně klade vyhláška jediný požadavek, a tím je minimálně 5% obsah rostlinných tuků.

Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g/100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu.

Uvedená zmrzlina podle výsledků testů udržela nejdelší stabilitu, a to 45 minut. Po tuto dobu ze zmrzliny nic neodtálo. Naopak nejrychleji tání podléhal produkt Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Správná zmrzlina musí být hladká a bez ledových krystalů

Dalším z klíčových faktorů správné zmrzliny je hladká struktura bez větších dutin a ledových krystalů. Odborníci zároveň hodnotili intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známku senzorickém testu získal produkt  Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Objem zmrzliny není přímo úměrný s hmotností

Mnoho let se zmrzlina prodávala na litry. Jenže značnou část objemu zmrzliny vytvoří takzvaný nášleh, který celkový objem zvětšuje. Od konce roku 2014 mají proto výrobci povinnosti uvádět na obalech mražených krémů údaj o gramáži. Ten je bohužel v mnohých případech stále zaměňován za objemové jednotky.

Reklama