Test grilovacích tyčinek odhalil nižší podíl masa a vysoký obsah soli

Grilovací tyčinky, zdroj: pixabay.com

Grilování patří k oblíbeným českým činnostem. Podle průzkumů jednou za čas grilují čtyři pětiny Čechů. Z toho polovina griluje minimálně jednou měsíčně. Na talířích se nejčastěji objevují steaky, klobásy, sýry či grilovaná zelenina. Výjimkou nejsou ani grilovací tyčinky. Jakou ale mají grilovací tyčinky kvalitu? Kolik obsahují masa, tuku a soli? A jak obstála jejich chuť v senzorickém testu?

Reklama

Grilovací tyčinky se na první pohled tváří jako syrový polotovar, ve skutečnosti jsou ale tepelně opracovaným masným výrobkem. Mnohé spotřebitele překvapí, že většina produktů grilovacích tyčinek se pyšní velkým podílem obsahu masa. Jsou ale označení na etiketách pravdivá?  

Na to se zaměřil nejnovější spotřebitelský test. K testu bylo vybráno sedm podobných produktů grilovacích tyčinek z české, slovenské i rakouské výroby. V potravinové laboratoři se zkoumal reálný obsah masa, tuku a soli v porovnání s údaji na etiketě. A právě údaje na etiketách byla pro některé výrobky Achillovou patou.

Kolik masa grilovací tyčinky skutečně obsahují?

Vyhláška o masných výrobcích totiž kategorii grilovací tyčinky nezná, a tak na ně neklade speciální požadavky. Kolik masa tyčinky obsahují, záleží proto na výrobcích.

Zjištěné hodnoty testovaných výrobků se pohybovaly od 76 do 92 %. Při konfrontaci naměřených hodnot s údaji na etiketách nastal problém, většina výrobků totiž uváděným hodnotám nedokázala dostát a deklarovala více masa, než kolik skutečně obsahovala. Výjimku tvořily tyčinky Greisinger Cevapcici a Láďa Grileman Moravské gril klobásky.

Výrobky obsahují více tuku, než uvádí na etiketách

Stejná situace se opakovala i při měření tuku. Hodnoty uváděné na obalech často neodpovídaly naměřeným skutečnostem. Přitom platí, že nutriční tabulka má udávat průměrnou tučnost výrobku, která by se podle názoru kontrolních institucí neměla od skutečnosti lišit o více než pětinu. To se nepovedlo hned třem výrobkům.

Ve dvou případech bylo tuku ve skutečnosti více. Naopak tyčinky značky Schneider deklarovaly vyšší obsah tuku (29 %) než bylo laboratorně zjištěno (20 %).

Dvě a půl tyčinky obsahují denní příjem soli

Masné výrobky obecně patří k výrazným zdrojům soli a platí to i pro grilovací tyčinky. V průměru u nich můžeme počítat s 2,2 % soli. Při průměrné váze tyčinky 85 g stačí zkonzumovat 2,5 tyčinky, abychom naplnili doporučený denní příjem soli (5 g).

U nejslanějších tyčinek v testu pak stačí zkonzumovat jen dvě. Kontrola správnosti výživových informací o slanosti se také neobešla bez obtíží. U největšího hříšníka bylo zjištěno významné překročení deklarované slanosti, místo uváděných 2 % obsahoval 2,55 %.

Bakterie se v grilovacích tyčinkách neobjevily

Kontrola přítomnosti nežádoucích bakterií naštěstí dopadla lépe a neodhalila žádné problémy. Hledaly se typické druhy odkazující na nedodržení hygienických pravidel ve výrobě, jako je bakterie Escherichia coli, Salmonella a Listeria monocytogenes. „Dobrý výsledek této části testu lze přičíst i faktu, že se navzdory vizuálnímu dojmu nejedná o polotovary, ale o tepelně opracované výrobky,“ vysvětluje šéfredaktora časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Chuťově tyčinkám škodí příliš soli a koření

Čas strávený grilováním by měl být co nejpříjemnější. dTest proto zjišťoval, jak příjemně dokážou tyčinky působit na talíři. Komise deseti hodnotitelů dostala na stůl vzorky tepelně upravených tyčinek s úkolem oznámkovat jejich vzhled, konzistenci, chuť a vůni. „Výsledky laboratorního grilování příliš neoslnily. Dva nejlépe hodnocené výrobky získaly dobrou známku, zbytku se dařilo průměrně až podprůměrně. Posuzovatelé si často stěžovali na přílišnou slanost a kořeněnost. Chuť obecně byla nejkritičtější ze všech dílčích senzorických parametrů,“ říká Hana Hoffmannová.

Výrobky obsahují zlepšující suroviny z průmyslové výroby

Poslední slovo patřilo etiketám a kontrole seznamu ingrediencí, které byly při výrobě použity. Hledaly se zejména ty, které by pravděpodobně nebyly použity při domácí přípravě tyčinek – například škrob, rostlinná vláknina, aroma, látky zvýrazňující chuť a dusitany. Každý testovaný výrobek některou ze sledovaných látek obsahoval, nejméně vylepšené produkty měly deklarovány pouze dvě z nich, nejvýše dTest u jednoho výrobku napočítal čtyři najednou.

Reklama