Test cerálií: porce obsahuje až polovinu denní dávky cukrů!

Zdroj: pixabay.com

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Snídáte ale zdravě? V reklamách nám jsou často vnucovány k snídaní zdravé obilné lupínky. Test však odhalil příliš vysoký obsah sacharidů. Místo štíhlé linie, tak po lupíncích můžete rychle přibrat. 

Reklama

Je hodina po snídani a vy máte hlad? Možná je to tím, že jste posnídali průmyslové cereálie – třeba čokoládové müsli či extrudované lupínky se sušeným ovocem. Jedná se v podstatě o pořádnou porci sacharidů. Vysoký podíl sacharidů, zejména cukrů, rychle zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a jeho prudké výkyvy mají vliv na pocit hladu.

Nakoupili jsme produkty typu müsli, lupínky, instantní kaše, sušenky, cereální nápoje a extrudované plněné polštářky. Většina z nich obsahuje velké množství cukru, ten tvoří čtvrtinu až třetinu obsahu. Absolutní sladkou špičkou jsou výrobky typu křupavých obilných lupínků nebo polštářků s náplní. Například Penny Choco Chips a Goody Morning Pillows z Lidlu obsahují ve 100 gramech výrobku 37 gramů cukru, to jsou asi tři polévkové lžíce. Předpokládáme, že podobné produkty jiných značek na tom budou podobně,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

V jedné porci se skrývá polovina denního příjmu cukrů

A dodává: „Stogramovou porcí těchto malých obdélníčků či hnědých lupínků dospělý člověk vyčerpá více než polovinu maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace.“ Do této dávky se přitom nezapočítávají jen cukrovinky, ale také slazené nápoje, skryté cukry v polotovarech a průmyslově zpracovaných potravinách, med a ovocné šťávy.

Cukr se ve snídaňových cereáliích objevuje v různých formách, nejčastěji v podobě řepného, někdy třtinového cukru, ječného sladu či glukózo-fruktózového sirupu. Výrobci také používají proslazené či sušené ovoce nebo med. Mimo sušené ovoce jde vždy o přidaný cukr, lhostejno, jaký název nese. Cukry jsou palivo pro okamžitou a intenzivní aktivitu. Pokud prosedíme většinu dne na židli, příliš se jich nespálí a ukládají se do tukových buněk. Konzumuje-li člověk dlouhodobě a nadměrně potraviny, které překypují sacharidy a naopak postrádají ostatní živiny, objevují se hormonální problémy ústící v metabolický syndrom, obezitu a diabetes II. stupně.

Nejméně cukru jsme objevili v kukuřičných lupíncích. Nestlé Corn Flakes obsahují necelou desetinu cukru, což představuje jednu a půl lžičky cukru ve 100 gramech, kukuřičné lupínky Clever ještě méně. U slazených instantních ovesných kaší jako je Dr. Oetker, Porridge Chocolate z Kauflandu či Dobrá kaše Bona Vita už strávník musí počítat s přísunem více než jedné polévkové lžíce cukru v 65gramovém balení, ve 100 gramech jsou to lžíce dvě. Více než čtvrtina cukru u sušenkových snídaní jako je Bebe Dobré ráno asi nikoho nepřekvapí, obezřetní bychom však měli být i v případě výrobků nesoucích sofistikovanější názvy. Například Nestlé Fitness Fruits skrývá 26 gramů cukru ve 100 gramech výrobku,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Výživově chudé potraviny

Průmyslově vyráběné snídaňové cereálie jsou často výživově prázdné potraviny, které moderní technologie zbavily nutričních látek. Sladká chuť navíc „nutí“ k nadměrné konzumaci. Problém je, že přeslazená chuť je návyková. Podle některých odborníků průmysl zvyšující se sladkostí produktů naučil klienty toužit po sladkém a přejídat se jím. Konzumace vykonstruovaných, nepřirozeně koncentrovaných a výživově chudých potravin vede k zisku energie a k uvolňování dopaminu, podobně jako v případě konzumace kokainu. Dopamin je mediátorem, který přináší pocit štěstí, ale jeho nadbytek vede k závislosti. Následně se stále zvyšuje chuť dále jíst, i když jí fyziologicky neodpovídá žádná potřeba.

Zdroj: dTest

Reklama