Stravování seniorů ve školních jídelnách vadí restauratérům

Přibližně deset procent seniorů starších 70 let chodí na obědy do školních jídelen. Výhodou školních jídelen je pořízení obědů za výhodné ceny od 60 do 85 Kč. A to vadí některým restauratérům, kteří obědy ze školních jídelen považují za nekalou konkurenci.

Stravování ve školních jídelnách je oblíbené nejen mezi seniory, ale také zaměstnanci na vesnicích a v menších městech. Přestože školní jídelny nemohou lidem zvenčí prodávat jídlo za dotované ceny, které platí rodiče svým dětem, je i tak jejich cena oproti restauracím výhodnější. A pokud si lidé chodí pro obědy do jídlonosičů, je častou praxí výrazně nadprůměrná porce.

Do školní jídelny chodím pro obědy pravidelně, tak třikrát do týdne. Porce do jídlonosičů mi totiž bohatě vystačí na dva plnohodnotné obědy,“ říká paní Jarmila ze Žďáru nad Sázavou. Podobná praxe je přitom i v jiných městech.

Proti obědům ze školních jídelen ale vystupují někteří restauratéři, podle kterých je cena obědu příliš nízká a ubírá jim zákazníky. „Školní jídelny mají sloužit pouze pro žáky a zaměstnance školy. Jejich dotování a cílená podpora dává smysl do momentu, pokud se z toho nestane komerční aktivita, která poškozuje nedotované restaurace,“ říká Karel Havlíček předseda představenstva Asociace malých a středních podniků.

Ve školních jídelnách odpadají náklady za obsluhu

Ačkoliv si restauratéři stěžují na konkurenci školních jídelen, lidově řečeno pláčou na špatném hrobě. Senioři si ve většině případů nemohou dovolit platit denně za menu okolo 120 korun. Přibližně 35 % seniorů je ochotno za oběd utratit 61 až 70 korun. Logicky proto volí taková místa, kde jsou obědy nejlevnější.

Ve školních jídelnách zároveň odpadají náklady za obsluhu. Nižších výrobních cen dosahují jídelny také díky úsporám z rozsahu. Tedy omezené nabídce druhu jídel a velkého počtu uvařených porcí. Za stížnosti restauratérů může také jejich vysoký počet. Ve srovnání se zbytkem Evropském unie máme nejvíce restaurací na počet obyvatel. V průměru na jednu restauraci vychází 256 obyvatel.

Závěrem je důležité zmínit, že školní jídelny mohou poskytovat stravování pro veřejnost, pokud k tomu mají volné výrobní kapacity, oddělené prostory a lze prokázat, že se strávníci nestravují na úkor dětí a jejich dotovaných obědů.

Reklama