Jste s vnoučaty v restauraci a čekáte na jídlo, jakmile číšník objednávku donese na stůl, začnou si děti jídlo fotit. Také se vám to už stalo? Nechápavě jste kroutili hlavou a netušili, o co tu jde? Některým z vás se možná dostalo i to potěšení, že si vnoučata vyfotila váš nedělní oběd nebo domácí bublaninu. Proč to ale dnešní mladí vůbec dělají a je to k něčemu dobré?
Focení jídla slouží k prostému důvodu, a to k chlubení se na sociálních sítích. Ať vám to zní jakkoliv absurdně, dnes si lidé fotí jídlo proto, aby dali všem na odiv, co a kde jedli. Někdo vytasí mobil přímo v restauraci, jiný si pořizuje snímky pokrmů doma. Pochlubit se chtějí tím, co kdo snídal, v jakém luxusu obědval i jak zdravě večeřel. Ti, kteří si fotografie prohlíží, se pak mohou inspirovat nebo jen tiše závidět, avšak nebojte, jsou i tací, které to vůbec nezajímá.
Pokud si ale vaše vnouče fotí domácí svíčkovou od babičky, pak by to pro vás měla být čest, stejně tak zdokumentovaná tradiční třešňová bublanina nebo vaše výtečná zelňačka. Nedivte se tak, když po vás budou děti vyžadovat sváteční talíř nebo si budou chtít oběd naservírovat samy.
Především v zahraničí se ale majitelům restaurací nový fenomén fotografování jídel vůbec nelíbí a svým hostům to zakazují. Jedni z důvodu, že pokrm je uměleckým dílem šéfkuchaře a je chráněn autorským právem. Druzí jen nechtějí, aby byli ostatní hosté tímto procesem jakkoliv rušeni. Vyfotit jídlo totiž není jen tak, někteří neváhají si kvůli dobrému snímku stoupat nebo dokonce lézt na židle, používat blesk či obíhat stůl ze všech stran, jen ať zachytí ten nejlepší úhel. Nedivte se tak, když se v některých restauracích setkáte s upozorněním: „V restauraci je zakázáno fotografovat jídlo!“
Vyfocené jídlo lépe chutná, potvrdili vědci z amerických univerzit
Ač se zdá fotografování jídel jakkoliv absurdní, vědci přišli na to, že se nejedná o tak špatný nápad, jak se někomu může na první pohled zdát. Vyfocený pokrm totiž prý více chutná. Jak je to možné?
Vědci na univerzitách Saint Joseph a San Diego se pustili do výzkumu, jehož se zúčastnilo 120 lidí. Ti všichni dostali kousek Red Velvet dortu a misku ovocného salátu, bylo zcela na nich, zda pokrmy začnou ihned jíst, nebo si je nejdříve zdokumentují.
Výsledkem byl fakt, že účastníci, kteří si vyfotili dezert, si na něm více pochutnali, co se ovocného salátu týkalo, pak rozdíl nebyl zaznamenán. Proto se vědci vrhli do dalšího zkoumání, tentokrát si vzali na paškál jen dortík, avšak některým lidem bylo lživě řečeno, že v dezertu byla použita odtučněná šlehačka. Povinností všech pak bylo dort vyfotit. A jak to tentokrát dopadlo? Ti v domnění, že mají light verzi si pochutnali na dortu mnohem méně než ti s plnotučnou.
Třetí část výzkumu pak poukázala na to, že lze zvýšit apetit i u dietních jídel. Zapotřebí je vědět, že se takto stravují i ostatní. Pokud budeme informováni o tom, že v místnosti všichni mají zdravý oběd plný zeleniny, přesvědčíme náš mozek, že nám tento pokrm skutečná chutná. Vše je tedy v hlavě, a to i fotografování jídel. Zdokumentováním pokrmu lidé stráví nějaký čas, v průběhu kterého se mozek navnadí a vytvoří si nějakou představu o chuti, přesněji řečeno si ji vylepší, a právě proto si lidé fotící jídlo na něm více pochutnají.