Obsahují solené arašídy plísně? Výsledky testu vás nepřekvapí

Věděli jste, že každý Čech v průměru ročně zkonzumuje půl kila arašídů? Slané arašídy totiž u nás patří k nejprodávanějším ochuceným ořechům. Zamysleli jste se ale někdy nad jejich kvalitou a obsahem soli? Spotřebitelský test si vzal pod drobnohled šestnáct druhů solených arašídu. Výsledky vás nepřekvapí.

 

Za poslední rok zadrželi na hranicích EU sto zásilek arašídů

Na prodejních pultech nalezneme především buráky z Egypta, Číny, Senegalu či Nigérie. Tyto země původu nevzbuzují důvěru, neboť jejich arašídy se v minulosti potýkaly se závadnou mikrobiologickou čistotou. Jednalo se především o obsah nejrůznějších plísní. Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF  uvádí, že v posledním roce bylo na hranicích EU zachyceno přes sto závadných zásilek arašídů.

Test arašídů se zaměřil na plísně a bakterie

V minulých týdnech provedla spotřebitelská organizace dTest testování u šestnácti druhů solených arašídů. Test se především zaměřil na výskyt mykotoxinů, plísní a bakterií salmonely. V rámci senzorického testování se výzkumníci zaměřili také na chuť, vůni i tvrdost arašídů.

„Potěšující zprávou pro milovníky arašídů je, že jsme v otestovaných výrobcích nenašli salmonelu ani plísně. Největším prohřeškem arašídů byl nadbytek soli,“ sdělila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Z pohledu výživových a jakostních hodnot nebyl mezi nejlevnějšími a nejdražšími buráky významný rozdíl.

Závěrem si proto dejte pozor na denní spotřebu soli, neboť přílišné solení je spouštěčem mnoha onemocnění. Maximální doporučený denní příjem soli pro dospělého a zdravého člověka činí podle Světové zdravotnické organizace pouhých pět gramů.

Reklama