Jak poznat pančovaný burčák? Litr lahodného moku seženete za 60 až 70 Kč

Obvykle sezóna burčáku startuje v polovině srpna. Letos kvůli tropickým teplotám a brzkému sklízení vína se v obchodech a ve stáncích objevil už začátkem osmého měsíce. Jak ale poznat pravý burčák a nenechat se ošidit?

Víte, že existuje vinařský zákon? A právě ten zakazuje ředit burčák vodou. Pančování burčáku je jedním z nejčastějších problémů, který každý rok Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) objeví. Kontrolování burčáku započalo už první srpnové dny. Kontroloři SZPI si k tomu vzali na paškál i zkvašené hroznové mošty. Výsledky se ale dozvíme až v půlce září.

Je libo burčák, nebo zkvašený hroznový mošt?

Za burčák je považován jen ten nápoj, který je vyrobený z hroznů vinné révy, která je sklizena a zpracována v České republice. Navíc vždy musí jít o letošní sklizeň. Jakmile je vinná réva dovezena ze zahraničí nebo zpracována v cizině, musí být nápoj označen za zkvašený hroznový mošt. Prodejci oba názvy mnohdy zaměňují, občas nevědomky z neznalosti, avšak častěji z podvodných důvodů.

Díky názvu poznáte, zda se jedná o vinný nápoj z tuzemska či z dovozu. Kromě toho byste ale měli od prodejce získat také informace o možných alergenech, které musí být dostupné. Není-li tomu tak, můžete se obrátit na Státní zemědělskou potravinářskou inspekci a podat podnět ke kontrole.

Jak poznat pančovaný burčák?

V názvech bychom tedy měli jasno, jak ale poznat ředěný burčák? I zákazník laik může pančovaný burčák snadno poznat. Pamatujte na to, že pravý burčák z bílého vína má žlutou až medově zlatou barvu. Nikdy by neměl být nahnědlý. Jsou-li v něm usazeniny, pak těch se nemusíte obávat, ty nejsou na škodu. V nápoji by měly být patrné bublinky oxidu uhličitého. Ty jsou i slyšet, a právě kvůli nim není vhodné uzávěr u lahve s burčákem utahovat. Jakmile v burčáku cítíte plíseň, kvasinky nebo hnilobu, je to špatně.

Na kvalitu lahodného moku se zaměřte už při koupi. Rozhodně burčáku nesvědčí, když je vystaven teplu a přímým slunečním paprskům, což urychlí kvašení. Vždy se zeptejte na stáří burčáku, jakmile je starší tří dnů nekupujte ho.

Co byste měli o burčáku ještě vědět?

Burčák musí obsahovat minimálně 1 % alkoholu, většinou je to zhruba 4 až 6 %. Jeden litr nápoje se vyrábí z cca 2 kilogramů vinné révy. Cena za litr burčáku by tak měla být v rozmezní 60 až 70 Kč. U nižších cen zbystřete, může se jednat o pančovaný produkt. Burčák se smí prodávat jen od 1. srpna do 30. listopadu.

 

Reklama
SDÍLET