Již tuto neděli zavítejte do Kutné hory

Na první ročník Kutnohorského varhanního festivalu zavítá vedle Ulricha Walthera a Pavla Kouhouta také Přemysl Kšica. Ten bude hlavní hvězdou v neděli 9. září. Dnes vám tedy přinášíme i něco málo o tomto hudebníkovi.

 

Reklama

 

Základy klavírní hry obdržel na ZUŠ i během soukromého studia (Milada Borová). Po maturitě na gymnáziu absolvoval studium hry na varhany na Pražské konzervatoři (prof. Josef Popelka). Ve třídě Josefa Popelky absolvoval i studium na AMU v Praze. Varhanní improvizaci se věnoval u prof. Jaroslava Vodrážky a doc. Jaroslava Tůmy. Na Státní vysoké škole hudby a výtvarného umění ve Stuttgartu (Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart) absolvoval studium varhanní hry (prof. dr. Ludger Lohmann), dále klavír (Asja Gutmann,Jochen Ferber), vedení sboru (Dieter Kurz, Denis Rouger) a varhanní improvizaci (Hans Martin Corrinth, Mareile Schmidt, Johannes Mayr).

Vzdělání dále rozšířil prostřednictvím mnoha varhanních kurzů pod vedením vynikajících zahraničních varhaníků (Lorenzo Ghielmi, Olivier Latry, Günther Kaunzinger a další). Je držitelem řady ocenění z varhanních soutěží v ČR i zahraničí. V Praze působí mnoho let jako chrámový varhaník, v posledních letech zejména jako varhaník a ředitel chrámu Panny Marie Sněžné. Působil též pedagogicky v rámci varhanního kurzu pořádaného Pražským Arcibiskupstvím za účelem zdokonalení chrámových varhaníků. Věnuje se koncertní činnosti u nás i v zahraničí.

Přemysl Kšica bude hladní hvězdou 9. 9. 2012 od 19.30 hod. v Chrámu sv. Barbory. A jeho program je následující:

J. S. Bach (1685 – 1750) Preludium a fuga Es dur BWV 552, Chorálová předehra „Nun komm, der Heiden Heiland“ BWV 659

P. Kšica (* 1981) Improvizace

F. Liszt (1811 – 1886) Fantasie a fuga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam“

Reklama