Zelenina nemusí být jen červená. Znáte černá rajčata, kukuřici a ředkve?

Slunné léto je pro zahrádkáře časem dozrávání plodin. Kromě klasické červené či žluté barvy dozrávají některé druhy tradiční zeleniny do tmavě modrých a černých odstínů. A nejedná se pouze o lilek. Víte, že existují černé druhy rajčat, kukuřice a ředkví? 

Černá rajčata vzbudí pozornost

Krásně červená i žlutá rajčata má téměř každý zahrádkář. Co byste si pomysleli, kdybyste ke konzumaci dostali černé rajče? Bylo napadeno škůdcem nebo plísní? Nikoliv. Speciálně vyšlechtěná odrůda rajčat Indigo Rose vyniká tmavě černou barvou slupky. Za zbarvením stojí látka anthokyan. Tato látka je obsažena ve slupkách plodů v mnohem větší koncentraci než u běžných rajčatových odrůd. Látka anthokyan se vyskytuje pouze ve slupce, tudíž po rozkrojení jsou černá rajčata Indigo Rose uvnitř červená.

Černá rajčata pochází ze šlechtitelského programu americké Oregon State University. Šlechtění černých rajčat trvalo několik desetiletí. Pro šlechtění byla použita divoká rajčata, která rostou v Chile a na Galapážských ostrovech. Ty obsahují mnohonásobně vyšší koncentraci anthokyanu, než jiné odrůdy. V České republice jsou černá rajčata poměrně vzácná, neboť semena jsou prozatím nedostatková. Přesto je na některých zahrádkách již můžeme vidět.

Černé ředkve jsou chuťovkou k pivu

Nevídané zbarvení není předností pouze rajčat. Existují také černé druhy ředkviček. Jejich odrůda se jmenuje Raphanus sativus L. Černé ředkvičky mají přibližně 5 až 9 cm široké bulvy a jsou charakteristické výraznou chutí. Uvádí se, že černé ředkvičky jsou výbornou pochoutkou k pivu. Zároveň je lze využít pro výrobu ředkvičkové šťávy. Předností černých ředkviček je dlouhá skladovatelnost.

Sladká černá kukuřice snižuje cholesterol

Kdo by neznal krásně žluté klasy kukuřice, které lze grilovat nebo uvařit v osolené vodě. I kukuřice existuje v černé variantě. Tato černá odrůda je vhodná ke krmným a dekorativním účelům. Ke konzumaci je určená odrůda tmavě modré kukuřice. Tmavě modré až černé zbarvení dodává kukuřici látka antocianin a skupina pigmentů, které mimo jiné redukují cholesterol v krvi.

Černá kukuřice, zdroj: pixabay.com

Jakmile budete jíst oblíbená rajčata, ředkvičky nebo kukuřici, vzpomeňte si, zda byste na tyto plodiny měli chuť i v černém zbarvení.

Reklama