Uchovejte ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvou. Jahody dejte do octa, ředkvičky do vody

Ilustrační obrázek, Foto: Pexels

Stává se vám často, že jahody zplesniví, brambory začnou klíčit, mrkev změkne a rajčata zcela ztratí chuť? Člověk si udělá zásobu ovoce a zeleniny, ať už z obchodu či ze zahrádky, v domnění, že bude mít alespoň nějaký čas, kam sáhnout, ale při spotřebě jen zapláče. Přitom uchovat ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvou, nemusí být zas až tak těžké. Stačí dodržovat pár základních pravidel.

Reklama

V lednici je obvykle pro ovoce a zeleninu vyhrazena jedna přihrádka ve spodní části, jenže ne vše do lednice patří, a pokud ano, pak rozhodně ne v původním obalu.

Jaká zelenina patří do vody?

Nejen mrkev a ředkvičky za pár dní v lednici i mimo ní změknou. Křupavost jim tak dlouho nevydrží. Přitom je stačí dát do uzavíratelné dózy s vodou, kterou je vhodné dvakrát do týdne vyměnit. V chladu pak vydrží čerstvé i měsíc. Stejně tak je možné skladovat petržel, pórek, kedlubnu, květák, brokolici, okurku, jarní cibulku, chřest a bylinky.

V případě zeleniny, která roste přímo ze země, je dobré zachovat její směr. Uložit ji tedy do vyšší sklenice a dát jí tak, aby byla ve vodě tou stranou, kterou roste z půdy.

Ovoce namočte do octa

Ocet ničí bakterie, které způsobují plísně. Smícháte-li roztok v podobě 3 dílků vody a 1 dílku octa, získáte dokonalou lázeň pro jahody, maliny i borůvky. Poté je zapotřebí ovoce důkladně omýt a osušit papírovou utěrkou, tou také vystelte uzavíratelnou misku, kterou použijete pro uchování jahod, malin i borůvek. A šup s nimi do lednice.

Co do lednice nepatří?

Do lednice nepatří cibule, česnek, brambory a jablka. To vše chce tmavé a chladné místo, ideální je proto sklep, popřípadě spíž či jiný stinný kout kuchyně.

Do lednice nepatří ani rajčata a banány. Rajčata ztratí v lednici chuť a začnou být moučná, stejně tak i banány chladem připravíte o svou přirozenou sladkost. Banány je proto dobré na té straně, kde jsou spojené obalit potravinovou folií, díky tomu by měly vydržet déle v kondici. Rajčata je pak vhodné nechat v misce či košíku v rohu kuchyně.

Jak uchovat čerstvé saláty?

Baby špenát, polníček, rukola a další porcované saláty, ať už prodávané v pytlíku, či vaničce, je dobré před uskladněním propláchnout, odstředit a uložit do misky s papírovou utěrkou. Díky tomu zůstane salát déle čerstvý a křupavý.

Zdroj: akademiekvality.cz, halfyourplate.ca

Reklama