Suroviny, které ovlivní ceny vánočního cukroví

zdroj: pixabay.com

Ceny kupovaného vánočního cukroví letos zdraží v průměru o deset procent. Kilo cukroví tak bude dražší přibližně o padesát korun. Za zdražením stojí především vyšší ceny některých surovin, které se promítnou také do nákladů za domácí pečení. Podívejte se na suroviny, které vánoční cukroví prodraží.

Reklama

Máslo ovlivní cenu cukroví nejvíce

Ceny másla v posledních týdnech lámou rekordy. Zatímco před pár týdny cena 250 g másla přesahovala 70 korun, pak v současných obchodních akcích lze máslo pořídit i pod 40 korun.

U běžného pečiva současné nestabilní ceny másla nikterak zásadně nepromítnou, neboť ho lze nahradit levnějšími margaríny. Jiné je to ale u vánočního pečiva, především vánoček, mazanců, vánočních štol a cukroví, které se bez másla neobejde. V konečném měřítku bude záležet na velkoobchodních cenách másla, které cukráři nakoupí. Je však více než pravděpodobné, že právě máslo ovlivní cenu cukroví a vánočního pečiva nejvíce.

Prodražit se mohou i vajíčka

Sotva trochu odezněl jeden cenový šok v podobě rekordních cen másla, přichází další vlna zdražování, která se tentokrát týká vajíček. Podle odhadů může cena vajec z 3 korun za kus vzrůst až na 7 korun. Důvodem je především aféra s toxickou látkou fipronil, kterou byly infikovány statisíce vajec v celé Evropě. Jako reakce následovalo odstavení a vybíjení nosnic, jenž nyní na trhu chybí. Pokud máte přístup k domácím vejcím, pak máte vyhráno a vašeho cukroví se vzrůstajíc cena vajíček nedotkne.

Potřebujete k ingrediencím smetanu? Možná si připlatíte

Některé druhy vánočního cukroví se neobejdou bez šlehačky a smetany. A právě smetanu, stejně jako máslo, doprovází vlna zdražování. Ceny smetany před pár týdny byla trojnásobně vyšší než v minulém roce. Důvodem je vyšší spotřeba mléčného tuku, kterého je nyní nedostatek.  Do Vánoc se však situace ještě může změnit a smetana možná zlevní. Řešením, jak vánoční cukroví smetanou neprodražit, je vynechat ty druhy, které bez smetany nelze připravit.

Cukr a mouka, jediné suroviny, které nejsou dražší

Jedinými tradičními surovinami pro pečení, kterých se zdražování cen nedotkne, jsou cukr a mouka. Jejich ceny jsou dlouhodobě stabilní a nepředpokládá se jejich výrazná změna. S moukou a cukrem nemusíte z ekonomických důvodů šetřit. Množství mouky a především cukru můžete v receptech omezit, pokud byste chtěli prospět svému zdraví. Ostatně pár gramů cukru méně v cukroví jen prospívá. A to jak v chuti, tak i v přijatých kaloriích, kterých jako každé Vánoce bude více než dostatek.

 

Reklama