Seznamte se s fenoménem dnešních miléniálů aneb Jak poznat zralé avokádo

Zdroj: Pixabay.com

Také vám hlava nebere, proč si dnešní miléniálové neumí bez chleba s avokádem představit ráno? Je to prý trendy snídaně, kterou je vždy nutné řádně vyfotit a dát na Instagram. Vynechme ale nyní to, odkud se tento boom mezi mladé dostal, a pojďme se podívat na to, jak vybrat v obchodě zralé avokádo. Díky tomu nejen ušetříte, protože se jedná o poměrně drahé ovoce, ale zároveň vstoupnete v očích svých vnoučat. Avokádo v lednici u prarodičů by jistě nečekala.

Reklama

Odrůd avokáda je několik, v Česku se ale nejčastěji můžeme setkat s odrůdou Hass a Fuerte. Už v obchodě je dobré vědět, s jakým typem máte, co dočinění, zralost se totiž posuzuje u každého trochu jinak.

Možná si říkáte, proč dělat s avokádem takovou vědu, ale vězte, že jen jít do prodejny a vzít první, které se vám namane, se vám nevyplatí. Můžete koupit buď nedozrálé, nebo naopak přezrálý kousek.

Zaměřte se na velikost, tvar a barvu avokáda

Avokádo Hass je zkrabatělé, poznáte ho tak podle bradavičnaté slupky. Plody tohoto druhu jsou střední až velké, buclaté a oválné. Avokádo je ve fázi dozrávání, má-li zelenou barvu, v takovém případě budou potřeba ještě zhruba 3 dny k dozrání. Tmavě zelené až fialové avokádo je ideální ke spotřebě, černá barva pak značí přezrálost, pakliže ale dáte ovoce do lednice, jeho zrání zpomalíte.

Odrůdu Fuerte poznáte snadno, obvykle se jedná o větší kousek hruškovitého tvaru. U tohoto typu avokáda vám o zralosti barva mnoho nenapoví, ta totiž zůstává stále zelená. Při koupi se proto řiďte hmatem, avokádo by mělo být jemně měkké po celém svém povrchu. Díky barvě a tenké hladké slupce u Fuerte snadno poznáte nedokonalosti, vyhněte se tak tmavým flekům a pomačkané slupce. To jsou znaky poškozeného a ne moc kvalitního kousku.

Hmat vám o zralosti avokáda mnoho napoví

Nyní se pojďme blíže podívat na tvrdost avokáda. Nejlépe uděláte, když ovoce vezmete do dlaně. Nezralý kousek není možné zmáčknout a v ruce tak ucítíte tvrdost, zatímco zralý kousek poznáte ihned hmatem tím, že bude měkké, zároveň ale nepůjde nijak zdeformovat nebo promáčknout, to by byl znak přezrálosti.

Nebojte se avokádo v obchodě pořádně ohmatat, nejedná se o levnou záležitost, a tak si ovoce zmáčkněte na více místech, ať jste si jisti správnou zralostí.

Avokádo máte doma. Co teď s ním?

Rozhodně ho nenechávejte dlouho ležet ladem, jestliže na druhý den očekáváte vnoučata, jistě vám poradí, jak s avokádem naložit. Pokud je ale chcete překvapit snídaní, nebo sami toto exotické ovoce ochutnat, pak je dobré vědět, že avokádo při styku s kyslíkem začíná oxidovat. Hnědnutí ale můžete alespoň částečně zabránit nejrůznějšími způsoby. Avokádo pokapete limetkou nebo citronem, zakryjete ho fólií nebo ponoříte do ledové vody, samozřejmě lze všechny metody i kombinovat.

Pozor, v avokádu je velká pecka, která má svůj význam, tak nebuďte při krájení překvapeni. Vždy nejdříve zpracovávejte tu polovinu bez pecky, protože i pecka v ovoci pomáhá předcházet hnědnutí.

Reklama