Proč čínský česnek nemá takový říz jako ten český? Je čas na výsadbu vlastního

Milujete česnekovou polévku, česnekovou pomazánku i topinky s česnekem? Pak vás možná rozčiluje, že při přípravě těchto pokrmů spotřebujete místo jednoho stroužku klidně i pět stroužků. Kupovaný česnek už není to, co býval. Na vině je dovážený čínský česnek, který obsadil všechny supermarkety.

Čínský česnek z obchodu je oproti tomu českému velmi slabý. Důvod je prostý, v Číně roste v jiných klimatických podmínkách, a proto obsahuje sotva třetinu silic oproti tomu našemu českému. A tak není divu, že si musíte do jídla přidat místo jednoho stroužku alespoň tři, jinak se nedočkáte té pořádné česnekové chuti.

Pokud vás kupovaný česnek už přestává bavit, pak na něj zapomeňte a vypěstujte si svůj vlastní. Není na tom nic náročného. Potřebovat budete jen malý záhonek na slunném místě s pěkně prokypřenou půdou. Ideální období pro sázení česneku je pak právě teď, tedy měsíc říjen. Nebojte, zimu sadba zvládne a na jaře se dočkáte prvních výpěstků.

Jak na výsadbu českého česneku?

Sadbu si pořiďte od někoho, komu věříte, aby nebyla napadena háďátkem. Ověřený zdroj se vám vyplatí. Dobré navíc je, pokud je sadba už namořená. Jestliže tomu tak není, musíte si ji namořit sami, a to jakýmkoliv mořidlem. Díky tomu předejdete škůdcům. Vhodné je namořit jednotlivé stroužky asi tak dva dny před výsadbou.

Při sázení by teplota půdy měla dosahovat méně než 9 °C, jen tak se vyhnete nepříjemné houbové chorobě fusarium. Česnek sázejte do řádků v rozestupu 5 až 7 cm, jednotlivé řádky pak udělejte od sebe vzdálené asi 20 cm. Na podzim zasadíte, přes zimu česnek zakoření a na jaře začne růst. Půdu pro výsadbu česneku se snažte vždy po pěti letech obměnit.

Reklama