Pomoc z přírody při chřipce a nachlazení

Něco na vás leze? Máte pocit, že brzy lehnete s chřipkou? Na nic nečekejte a začněte se kurýrovat. Zapomeňte ale na lékárnu a raději vsaďte na léty ověřenou přírodní medicínu. Možná sami v paměti zapátráte a vzpomenete si na zaručené tipy vašich maminek, babiček nebo dokonce i prababiček.

Anýz

Anýz prý obsahuje stejnou látku jako lék na ptačí chřipku. Připravit z něj můžete čaj, a to tak, že lžičku anýzu zalijete horkou vodou, necháte pět minut luhovat a poté přecedíte, čaj si následně ochuťte medem a strouhanými vlašskými ořechy. Kromě čaje je ale anýz i skvělou ingrediencí do moučníků.

Bez

Trápí vás rýma a ucpaný nos? Vsaďte všechnu kartu na květ černého bezu. Ten zatočí s rýmou, kašlem, chřipkou i zánětem dutin. Navíc bez podporuje pocení, což oceníte při snižování vysokých teplot. Z bezu si opět můžete připravit čaj, a to tak, že lžičku sušených květů zalijete horkou vodou a necháte deset minut luhovat. Přidat můžete mátu, lipový květ, podběl nebo diviznu.

Šípek

Šípek je skvělým pomocníkem při ucpaných dutinách. V syrovém stavu je plný vitamínu C, ten se bohužel vařením ztrácí. I přesto ale čaj, sirup nebo víno z šípku vám posílí imunitu a uvolní ucpané nosní dutiny. Na přípravu šípkového sirupu budete potřebovat 150 g přemrzlých rozmačkaných šípků, hrst máty a rakytníku. To vše zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Směs poté nechte vychladnout, přeceďte a přidejte cukr a lžíci kyseliny citronové, opět směs zahřejte, aby se cukr hezky rozpustil. Hotový sirup pak zavařte.

Česnek

Česnek je nedoceněným zázrakem, často přezdíván jako král přírodních léků. Jeho blahodárné účinky potvrzují i vědecké výzkumy. Česnek snižuje cholesterol, posiluje imunitu a je vhodný jako alternativa antibiotik. Stroužky česneku nejsou pro každého, rozhodně ho ale nemusíte chroupat samotný, udělejte si třeba topinku potřenou česnekem, česnečku nebo česnekovou pomazánku.

Třapatka

Na podporu imunity pomáhá také třapatka, která má i antibiotické účinky. Kromě lepší obranyschopnosti léčí horní cesty dýchací a nemoci hrtanu. Z třapatky si můžete připravit třeba tinkturu, a to tak, že 100 g nadrceného kořene zalijete 0,5 litrem 60% lihu, necháte 10 dní působit. Poté směs promícháte, přecedíte, naředíte vodou v poměru 1:1 a domácí tinkturu máte hotovou. Doporučováno je užívat 20 kapek 6x denně po dobu 3 dnů.

 

Reklama