Ostropestřec mariánský: léčivá bylina s antioxidačními účinky

Ostropestřec mariánský, zdroj: Pixabay.com

Ostropestřec mariánský je ceněnou bylinou, která se používá pro léčbu širokého spektra onemocnění. Bylina je charakteristická bodlákovým květenstvím fialového zbarvení a zelenými listy, jež jsou posety bílými skvrnami. Právě tyto skvrny stojí za samotným názvem ostropestřce mariánského. Podle legend skvrny pochází z mléka panny Marie, které bylině dodaly léčivé účinky.

Reklama

 

 Ostropestřec redukuje odpadní látky v organismu

Ostropestřec mariánský pomáhá při léčbě mnoha druhů onemocnění, a to jak fyzických, tak i psychických. Látky obsažené v bylině disponují silným antioxidačním účinkem a posilují imunitní systém.

Výtažky z ostropestřce se užívají především při bakteriálním onemocněním jater, cirhóze, žloutence nebo infekční mononukleóze. Při pravidelném užívání ostropestřec podporuje správnou funkci jater, pomáhá organismu efektivně vylučovat toxiny a zvyšuje vylučování žluči. Užívání byliny působí preventivně před ztučněním jater, zlepšuje funkci žlučníku a snižuje riziko tvorby žlučových kamenů.

Pro své silné antioxidační účinky je ostropestřec mariánský užíván při podpůrné léčbě při otravě z léků, konzumaci jedovatých hub a při otravě těžkými kovy. Redukcí odpadních látek v těle ostropestřec také sekundárně snižuje krevní tlak a tím zmírňuje projevy hemeroidů, křečových žil a cévních onemocnění.

 V jaké podobě lze ostropestřec užívat?

Účinné látky, které ostropestřec obsahuje lze přijímat v několika rozdílných formách. Základním užíváním je konzumace syrových semen, které obsahují nejvíce účinných látek. Semena jsou zároveň ceněným zdrojem vlákniny.

Oblíbeným formou užívávání jsou také tinktury a oleje, které se připravují lisováním bylinných semen. V oleji jsou zachovány všechny klíčové minerální látky a vitamíny. Olej se běžně používá na vaření i k přípravě salátů, přičemž přispívá k trávení vitamínů rozpustných v tucích, kterými jsou vitamíny A, D, E a K.

Z byliny se vaří také čaje, které jsou připravovány z již koncentrovaných extraktů nebo ze semen či plodů ostropestřce.

Reklama