Zdraví je jednoznačně to nejcennější, co máme. Pro někoho je tato věta možná klišé, ale jen do okamžiku, než se přihlásí nějaký zdravotní problém. Proto je třeba o zdraví pečovat a zabývat se prevencí, a to v každém věku. Kdo v mládí více „hřešil“, musí se v pozdějším věku starat o své zdraví o to více, aby si mohl všech krás života užívat co nejdéle a nejkvalitněji.
Podpora zdraví jde ruku v ruce se stravovacími návyky, a to v každém věku. Zdravý jídelníček by měl být pestrý a měl by obsahovat vysoký podíl zeleniny, ovoce a zdravých tuků. Toto jsou také principy tzv. středomořské diety, která není dietou v pravém slova smyslu, ale spíše životním stylem. Nemusíte zákonitě žít na břehu moře, ale můžete ji praktikovat kdekoliv. Odměnou vám bude zdravější tělo a bystřejší mysl. Základním stavebním kamenem středomořské diety je extra panenský olivový olej. Ten patří mezi nejzdravější a nejlépe stravitelné tuky vůbec. Obsahuje řadu vitamínů a polyfenolických sloučenin, které nabízejí nespočet benefitů pro lidské zdraví včetně antioxidačních, protizánětlivých, antimikrobiálních, kardio a neuro protektivních, protirakovinných a imunomodulačních.
Jak některé vědecké studie ukazují, extra panenský olivový olej může snížit bolest, zánět a oxidační stres spojený s revmatoidní artritidou. Nabízí také vzrušující výsledky v boji proti rakovině nebo výrazně zlepšuje kardiovaskulární zdraví. V posledních letech se ale stále více dostává do povědomí Alzheimerova choroba a to zejména u jedinců nad 60 let. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění neboli tak zvanou demenci. Jde o progresivní onemocnění začínající zpravidla mírnou ztrátou paměti a případně vedoucí ke ztrátě schopnosti vést konverzaci a reagovat na okolí. Postihuje ty části mozku, které kontrolují myšlení, paměť a jazyk. Může ale také vážně ovlivnit schopnosti člověka vykonávat každodenní činnosti. Riziko Alzheimerovy choroby roste s věkem, ale svoji roli může hrát také rodinná anamnéza a celkový životní styl.
Zdravý lidský mozek obsahuje desítky miliard neuronů, které zpracovávají a přenášejí informace prostřednictvím elektrických a chemických signálů. Posílají zprávy mezi různými částmi mozku až do svalů a orgánů těla. Alzheimerova choroba narušuje tuto komunikaci mezi neurony, což má za následek ztrátu funkce a buněčnou smrt. Příčinou Alzheimerovy nemoci je vytvoření amyloidních plaků a neurofibrilární spleti v mozku. Jak vědecké studie ukazují, extra panenský olivový olej snižuje akumulaci a hromadění amyloidních proteinů právě díky obsahu polyfenolů.
Extra panenský olivový olej je jediný olej obsahující převážně mononenasycené mastné kyseliny, tzv. omega 9, přičemž 55 – 80 % tvoří kyselina olejová, která je pro lidské zdraví životně důležitá. Přestože je přítomna v mnoha orgánech, je hlavní mastnou kyselinou nacházející se v lidském mozku. V olivovém oleji ale nalezneme i polynenasycené kyseliny, které jsou běžně známé jako omega 3 a omega 6 a jsou považovány za „nezbytné“, protože si je naše tělo neumí vyrobit.
Jak asi správně tušíte, není olej jako olej a je důležité si pro prevenci vybrat ten nejkvalitnější. Především by to měl být olivový olej, u kterého znáte původ, tzn. zemi a konkrétní farmu, kde olivy vyrostly a kde byl olej vyroben. Měl by mít nízkou aciditu (kyselost), ideálně do 0,2 %, a především vysoký podíl polyfenolů (antioxidantů). Aby mohl být olivový olej označován za „zdravý“, musí jich mít minimálně 250 mg/kg. Ovšem čím více polyfenolů, tím lépe. Je lepší sáhnout po láhvi s obsahem 500, 800 nebo i více jak 1000 mg polyfenolů na kg. Tyto údaje ovšem na láhvi olivového oleje běžně nenajdete a tak místo supermarketu raději kupujte olivový olej u specialistů, kteří znají evropský trh a dokáží si zajistit potřebné atesty a odborně posoudit kvalitu olivového oleje. Největší výběr prémiových olivových olejů najdete na www.olivum.cz, kde je i speciální sekce olivových olejů s vysokým podílem polyfenolů.
A jakou denní dávkou podpořit mozek, aby se vám všechny choroby a rizika s ním spojené vyhnuly obloukem? Vědci se jednoznačně shodli na denní dávce 20 ml, což jsou přibližně dvě až čtyři polévkové lžíce. Ideální je ráno začít den lžící nebo malým panáčkem kvalitního olivového oleje a v průběhu dne si jím ještě třeba zakápnout salát nebo talíř s polévkou či podusit na něm zeleninu. Nejde o to výrazně zvýšit konzumaci tuků, ale spíše nahradit ty nezdravé těmi zdravými.
Dagmar Kublová
Sommelier olivového oleje