S věkem nepřibývají jen vrásky na čele a nešednou vlasy, bohužel je nutné se připravit i na to, že toho člověk zvládne mnohem méně. A to nyní nemluvíme o fyzické práci, řeč je o pití alkoholu. Mnohým je totiž známo, že s přibývajícím věkem klesá schopnost organismu poradit si s alkoholem. Jak tedy pít po padesátce, abyste zůstali střízliví a hlavně aby vás ráno nebolela hlava?
Možná ještě vzpomínáte na doby, kdy jste se ve dvaceti probudili po zábavě plní sil. Alkohol vám víkendové plány nikdy nezkazil. Jenže už ke třicítce se tato schopnost nějak vytrácí, a jakmile je člověku padesát, šedesát nebo sedmdesát, stačí mu už sotva pár skleniček alkoholu.
Říci: „Na silvestra nepijte alkohol, ať vám 1. ledna není špatně, je nesmysl.“ Přesto byste to ale s alkoholem neměli na konci roku přehánět a zapomínat na pořekadlo: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ A kdo by chtěl, aby mu po celý rok bylo stále špatně.
Jak pít a neopít se?
Nyní se pojďme podívat na tipy, které vám s alkoholem pomohou. V prvé řadě, co asi každý zná, je voda. Odborníci doporučují ke každé skleničce vína, k pivu nebo k panákovi něčeho tvrdšího vypít sklenici čisté vody, popřípadě čaje. Díky tomu dodáte tělu tekutiny, které alkohol odvádí. Ráno pro vás nebude tak zlé.
Dalšími skvělými pomocníky jsou mléko, uzené nebo špek a vitaminy. Výhodou mléka je, že zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Co se uzeného a špeku týká, pak je známo, že tučné jídlo pomáhá zvládnout přemíru alkoholu. Jestliže zrovna uzenému či špeku neholdujete, dopřejte si třeba klobásku nebo salát s olivovým olejem, hlavně ale nepijte nalačno. V neposlední řadě pak před bujarými oslavami vypijte sklenici pomerančového džusu nebo rozpustné „céčko.“ Vitaminy vám s pitím pomohou.
Co dělat, když jste to s alkoholem přehnali?
Jestliže se ráno probudíte s bolestí hlavy a s žaludkem takzvaně na vodě, pak nejlepším lékem na tuto „nemoc“ je spánek. Rozhodně nepijte po ránu kávu, tu raději vyměňte za půl litru vody s citronem. K tomu si dopřejte hodně vitaminu a zázvorového čaje, který funguje jako přírodní acylpyrin. Vhod přijde ještě tělu dodat rychlé cukry v podobě medu či hroznového cukru.