Tykev obecná známější pod názvem cuketa se u nás pěstuje teprve krátce. Za to ale rychle získala na oblíbenosti. A není se čemu divit, protože pravidelná konzumace této chutné zeleniny příznivě prospívá organismu.
Nenáročné pěstování
Pěstování cukety zvládne i úplný začátečník. Tento typ tykve se neplazí, ale má keřovitý vzrůst. Existuje mnoho odrůd – velmi tmavě zelené (skoro černé), tmavě zelené, žluté a novinkou jsou i kulaté. V případě, že cukety budou mít půdu s bohatými živinami, dostatek místa a zálivky, slunné stanoviště, tak můžeme z jedné rostliny sklidit i mnoho kilogramů. Úrodu sbíráme většinou koncem června až začátkem července. V závislosti na počasí i celé léto. Pěstování se vyplatí také z finančního hlediska, protože 3-4 rostlinky postačí pro spotřebu jedné rodiny.
Obsahují mnoho prospěšných látek
Cukety obsahují skoro 90 % vody, vlákninu, stopové prvky, vitamín E (obsažený ve slupce) a vitamín A, který je rozpustný v tucích. Proto je vhodné do přípravy pokrmů z cuket použít trošku olivového oleje. Nesmíme zapomenout ani na další významné látky jako je měď, fosfor, zinek, hořčík, draslík a vápník.
Cukety jsou nízkokalorické
Cukety jsou nízkokalorickou potravinou s velkým obsahem důležitých prvků. Jejich konzumace čistí tělo a pomáhá k detoxikaci organizmu. Je to díky draslíku, který usnadňuje vylučování nadbytečné vody z těla včetně kyselin a toxinů. Konzumace cukety podporuje činnost ledvin a je vhodná pro osoby s cukrovkou, nadváhou a s otoky končetin. Vláknina zase podporuje očistu zažívacího traktu. Díky vitamínu A je střevní sliznice odolná zánětům a infekcím.

Úpravy na desítky způsobů
Dobře připravená cuketa stoprocentně obohatí jídelníček. Cuketu lze vařit, grilovat, zapékat, dokonce i zavařovat, připravovat z ní lahodné cuketové karbanátky, zeleninové čatní nebo cuketovou polévku. Oblíbenou úpravou je příprava zeleninové směsi, která je vhodná jako letní příloha k masu nebo grilovaným sýrům.
Více se o přípravě cukety dozvíte v naší rubrice recepty z cukety.