Jednoduchou konzervací uchováte houby po dlouhé měsíce

Po suchém létu konečně přichází pravá houbařská sezóna. V současné době není snad jediného houbaře, který by se z lesa vracel s nepořízenou. Sbírání hub je hotovou radostí, neboť houby rostou doslova jako po dešti. Jenže, jak s nimi naložit, když je během pár dní nestihneme zkonzumovat?

Jednoduché zmrazení

Nejjednodušším způsobem pro uchování hub po dlouhé měsíce, je jejich zmrazení. Houby ale nemrazíme napřímo. Očištění a omyté houby nejdříve nakrájíme a v hrnci přibližně patnáct minut podusíme. Houby zároveň okořeníme solí, bílým pepřem a kmínem. Z vychladlé směsi slijeme vodu, houby rozdělíme na menší porce a v sáčcích je zamrazíme.

Nejvyužívanější sušení

Naopak k nejvyužívanějším druhým konzervace hub patří sušení. Houby opět očistíme, pozor neomýváme je, nakrájíme na plátky a necháme řádně vysušit buď v sušičce, nebo v troubě. Houby můžeme sušit také na pletivu s novinami umístěném na dobře větraném místě.

Sušení by mělo být intenzivní, aby na houbách nezačaly vznikat plísně. Při sušení hub je důležité snížit obsah vody z původních 90 % přibližně na pouhých 5 %. Dobře usušené houby se poznají, jakmile v dlaních začnou chrastit a lámat se. Po usušení houby skladujeme v uzavřených sklenicích.

Oblíbené zavařování

K oblíbeným způsobům konzervace hub patří také zavařování. Po očištění, opláchnutí a nakrájení je nutné houby blanšírovat. To se provádí přibližně pětiminutovým vařením v osolené vodě. Na litr vody připadá přibližně čajová lžíce soli. Během vaření vzniká na hladině pěna, kterou je nutné naběračkou vybrat.

Po vaření se houby přes sítko propláchnout a zchladí. Poté blanšírované houby vložíme do sklenice, do které můžeme podle chuti přidat kořenovou zeleninu, chilli papričky a další sezónní zeleninu. Vše zalijeme sladkokyselým nálevem. Ten připravíme z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli, pepře, bobkového listu a hořčičného semínka. Uzavřené sklenice následně sterilujeme při 90 °C po dobu třiceti minut.

Zakonzervované houby mrazením, sušením či zavařením vám vydrží dlouhé měsíce a skvěle poslouží v kulinářství.

Reklama