Je polévka z kostky skutečně škodlivá? Co udělá bujón s naším zdravím?

Ilustrační obrázek, Foto: Pexels

Bujón v kostce je v podstatě vývar z vařeného masa, kostí, zeleniny a koření. Obsahuje želatinu, minerály a bílkoviny z kostí a masa, které jsou uvolňovány při vaření. Je označován za škodlivou potravinu, která do zdravé kuchyně nepatří. Je tomu skutečně tak? A co nadměrné užívání bujónu může udělat s naším zdravím?

Reklama

Někteří lidé tvrdí, že bujón je tělu prospěšný. Podporuje zdraví kloubů, posiluje imunitní systém a zlepšuje trávení. Obsažené bílkoviny, kolagen a želatina mohou mít pozitivní vliv na zdraví kůže, vlasů, nehtů a kloubů.

Na druhé straně existují ale obavy ohledně obsahu sodíku a přidaných umělých přísad v některých komerčně dostupných bujónech. Vysoký příjem sodíku může být problém pro lidi s vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami nebo jinými zdravotními problémy.

Důležité je pak sledovat kvalitu bujónu, zejména pokud se jedná o komerčně dostupné varianty. Některé z nich mohou obsahovat přidané látky jako je glutaman sodný, umělá barviva, konzervanty nebo příchutě, které nejsou pro každého vhodné.

Pokud se rozhodnete používat bujón, je lepší zvolit domácí varianty, kde máte kontrolu nad použitými surovinami a snadno omezíte množství přidaného sodíku a umělých přísad. Vhodnou alternativou jsou také bujóny vyrobené z čerstvých surovin nebo bylinné vývary. Jak na zdravou vegetu si můžete přečíst v článku Slupky ze zeleniny nepatří do koše. Jak připravit ze zbytků domácí vegetu?

Co pravidelné užívání volně dostupného bujónu v kostce udělá se zdravím?

Pravidelné užívání komerčního bujónu s vysokým obsahem sodíku a přidanými umělými přísadami může mít několik negativních dopadů na zdraví.

Vysoký příjem sodíku

Volně dostupné bujóny v supermarketech mohou obsahovat vysoké množství soli (sodíku). Příliš velký příjem sodíku přispívá k zvýšenému krevnímu tlaku, srdečním chorobám a problémům s ledvinami. Především lidé s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním by měli omezit svůj příjem sodíku a pečlivě sledovat množství soli ve stravě.

Umělé přísady

Některé bujóny obsahují umělá barviva, konzervanty, aromata nebo glutaman sodný. Jedná se o přísady, které mohou u citlivějších jedinců vyvolávat alergické reakce, migrény nebo jiné negativní příznaky, na což upozorňuje Světová zdravotnická organizace (WHO) a American Heart Association.

Nutriční hodnota

Bujóny nemusí mít vysokou nutriční hodnotu. I když obsahují bílkoviny a minerály z kostí a masa, často je v nich jen malé množství zdravých živin ve srovnání s přírodními zdroji, jako je čerstvé maso, ryby a zelenina. Přílišná závislost na bujónu jako zdroji živin vede k nedostatku jiných důležitých živin ve stravě.

Je důležité si uvědomit, že všechny tyto problémy jsou spíše spojené s nadměrným nebo nevyváženým užíváním volně dostupného bujónu z obchodu. Mírné a příležitostné použití by zpravidla nemělo představovat vážné zdravotní riziko.

Zdroj: dTest, Světová zdravotnická organizace (WHO), American Heart Association

Reklama