Jestliže vyrážíte na dovolenou do Bulharska, můžete se těšit na jeden z nejstarších evropských států, autentickou kulturu a množství historických památek. A také na kouzla tamní gastronomie. Poradíme, co se skrývá za názvy tradičních pokrmů a co při návštěvě Bulharska ochutnat.
Bulharská strava je jako u většiny přímořských států rozmanitá a pestrá. Jelikož je většina pokrmů lehká a jednoduše upravená, patří tamní kuchyně nejen mezi chutné, ale hlavně zdravé. Bulharské gastronomii dominuje velké množství zeleniny upravené na různé způsoby. Z masa se využívá hlavně skopové, vepřové, hovězí a jehněčí. Velmi oblíbené jsou sladkovodní a mořské ryby i mořské plody.
Tři tradiční suroviny
V bulharské kuchyni se od pradávna používají tři tradiční suroviny. První z nich je bílý slaný sýr známý jako balkánský sýr či feta, který neodmyslitelně patří do mnoha jídel i do známého šopského salátu. Druhou tradiční surovinou je kiselo mljako neboli řidší jogurt s mléčnou bakterií. Konzumuje se v různých formách. Třetí surovinou je čubrica, česky saturejka. Jedná se o bylinku podobnou oreganu. Používá se k dochucení velkého množství jídla. Jako další koření se používá bobkový list, pepř, mletá paprika ostrá i sladká, tymián.
Nejčastějším druhem pečiva, a také i přílohou, je bílý chléb, který se konzumuje ke každému jídlu. Má ale jednu nevýhodu. Je chutný, pouze když je čerstvý. Další obvyklou přílohou jsou vařené či pečené brambory. K jídlu se v hojné míře konzumují kromě salátů také pečené papriky – čuški. Jako dezert se nejčastěji podává baklava, sladké pečivo plněné mletými ořechy.
K oblíbeným nápojům patří minerální vody, víno a rakija
V Bulharsku je hodně minerálních pramenů, proto jsou různé kyselky a minerální vody zcela běžnou součástí stolování. Nejrozšířenějším nápojem je káva, obvykle připravená na způsob turka, ale je mnohem silnější. Oblíbený je také čaj a pivo.
Dalším specifickým nápojem je rakija, pálenka z peckovitých plodů či vinných hroznů a mastika, destilát s příchutí lékořice. Mastika je chuťově podobná řeckému ouzu. Bulharsko je jedna z nejlepších vinařských oblastí, které nabízí kvalitní a chutná vína odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon, Muskat Ottonel a mnoha dalších.
Nejznámější bulharská jídla, která byste měli poznat
- Keftě a kebabče – mleté maso dochucené aromatickým kořením. Keftě mají tvar válečku a kebabče jsou okrouhlého tvaru něco jako naše karbenátky. Obojí se osmaží nebo připraví na roštu.
- Kaškaval – kraví, ovčí nebo smíšený sýr, který zraje 60 dnů a podává se jako dezert nebo k vínu.
- Škembe čorba – hustá dršťková polévka
- Musaka – teplé jídlo z brambor, zeleniny a případně masa, které díky specifickému koření a způsobem přípravy je velmi zajímavé.
- Tarator – studená polévka z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a česneku.
- Baklava – sladké pečivo plněné ořechy.
Na závěr uvádíme dva tradiční bulharské recepty, které si připravíte v pohodlí domova.
Baklava
Co budeme potřebovat: 500 g listového těsta.
Na potření: 250 g rozpuštěného másla.
Náplň: ¾ hrnku cukru krupice, 4 hrnky mletých vlašských ořechů, 1 lžíci mleté skořice.
Sirup: 2 hrnky vody, 2 hrnky cukru krupice, 2 ks citronu.
Příprava: Smícháme v míse ořechy, cukr a skořici. Trochou másla vymažeme pekáček o rozměru 30 x 20 cm. Pláty listového těsta rozválíme. Pak jeden přeneseme do pekáčku, pomažeme rozpuštěným máslem a naneseme část náplně. Tento postup opakujeme a končíme plátem listového těsta, který rovněž pomažeme máslem.
Baklavu dáme asi na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce (plát nesmíme rozříznout!). Vložíme ji do trouby a pečeme asi 30 minut. Pak teplotu zvýšíme a ještě pečeme 15 minut až je moučník křupavý.
Mezitím si v hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citronovou kůru z obou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a pomalu vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce vymačkané citronové šťávy, důkladně zamícháme a odstavíme z ohně.
Když je baklava upečená, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout. Pak znovu obnovíme kosočtvercové řezy.
Tarator – studená okurková polévka
Co budeme potřebovat: 2 větší bílé jogurty, ¼ l mléka nebo kysané smetany, 1 větší čerstvou okurku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce nasekaného kopru, 3 stroužky česneku, 1 hrst nasekaných ořechů, sůl, pepř.
Příprava: Jogurt s mlékem nebo smetanou rozšleháme, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme rozmačkaný česnek. Za stálého míchání přidáme olej, nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou okurku a kopr. Polévku necháme dobře vychladnout a před podáváním ozdobíme nasekanými ořechy.