Jak vybrat nože na houbaření a do kuchyně?

Foto: Pixabay

Sháníte nůž ostrý jako břitva? A k jakému účelu? Trošku vám s výběrem pomůžeme! Nůž je naším každodenním společníkem. Neobejdeme se bez něj v kuchyni, při kempování, lovu i houbaření. Na základě jakých parametrů vybrat ten pravý?

Reklama

Vyznáte se v kategoriích nožů?

Na trhu se setkáme s noži kuchyňskými, loveckými, vystřelovacími i houbařskými. S noži finskými a švýcarskými. S pevnou i vystřelovací čepelí. Speciálními kategoriemi jsou nože sportovní a vrhací. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Nože kuchyňské

Základní výbavou každého kuchaře i kuchařky jsou nože kuchyňské. Záměrně používáme množné číslo, protože kuchyňských nožů je celá řada, ať již se jedná o nože filetovací, steakové, čistící, vykosťovací, nože vhodné na krájení pečiva, zeleniny, čištění, škrábání atd. Jaký zvolit?

Čím krájet tenké plátky?

Pro krájení velmi tenkých plátků masa a ryb je například vhodné použít nůž filetovací, popřípadě s vlnkovaným ostřím (nůž na porcování masa). Silnější plátky ale snadněji nakrájíte nožem plátkovacím. Důležitou částí nože je i jeho ostří. Ke krájení steaků a grilovaného masa lze doporučit nůž steakový, pro nějž je typické zaoblené ostří. Při krájení zeleniny ale sáhněte spíše po noži s ostřím rovným. Další kategorií jsou nože s ostřím vroubkovaným, vhodné pro krájení pečiva. Pokud vaříte jen občas, můžete si pořídit kuchyňský nůž univerzální, který by měl zvládnout všechno. V tomto případě ale doporučujeme nůž z kvalitního materiálu, ideálně z nerezové oceli.

Nože lovecké a houbařské

Další kategorií jsou nože lovecké, bez nichž se neobejdou myslivci a zálesáci. Pro ně je charakteristická robustní a pevná čepel odolná proti opotřebení. Chystáte se na houby? Pak nezapomeňte na nůž houbařský se sklopnou čepelí. Praktické jsou i nože zavírací, které se každému vyjdou do kapsy.

Český, švýcarský, nebo finský?

Další rozdělení nožů je podle jejich původu. Na trhu najdete nože české, švýcarské a finské. Pověstné samozřejmě jsou nože švýcarské. Fenoménem je především značka Victorinox, která svými produkty zásobuje i švýcarskou armádu. Výbornou kvalitou, především co se odolnosti čepele týče, ovšem vynikají i nože finské. A pozadu nezůstávají ani čeští výrobci (Mikov, ANV).

Reklama