Brambory musí být přes zimu ve tmě a v suchu. Jak nejlépe skladovat brambory?

Brambor je málo a jejich cena stoupne o desítky procent. Alespoň tak to avizují pěstitelé. Pokud se vám letošní úroda poštěstila, pak si můžete gratulovat. Avšak nyní vás čeká ještě jeden důležitý bod, a to je správné uskladnění brambor. Je zapotřebí dodržovat několik zásad.

Správně uskladnit brambory je nutné, ať už domácí nebo kupované. Základem úspěchu je sklep, který by měl být suchý a tmavý. V zimě by neměl promrznout a měl by jít snadno vyvětrat. Teplota ve sklepě by měla být kolem 5 °C. Pokud bude teplota vyšší, pak se brambory scvrknou. Pokud bude nižší, zmrznou. Dojde-li ke zmrznutí brambor, potom po jejich uvaření budou mít sladkou chuť, kterou jen stěží přebijete.

Brambory proberte a dejte do násypky

Ať už máte svou úrodu, nebo jste pytel brambor koupili, vždy je pečlivě proberte. Uskladnit byte měli jen ty brambory, které nejsou nahnilé. Měly by být vyzrálé, zdravé, suché a s minimem poškození. Vhodné je je probírat i v průběhu uskladnění, pokud nějaké nahnijí, ihned je vyhoďte.

Z bramborové brigády si možná ještě pamatujete sbírání brambor do jutových pytlů. Na ty ale rychle zapomeňte. Stejně jako jiné druhy zeleniny i brambory potřebují dýchat. Nejlepší variantou proto je, je uskladnit do dřevěných beden s násypkou. Pokud nic takého doma nemáte, můžete využít i plastové přepravky.

Světlo jim nesvědčí

Tma je pro brambory velmi důležitá. Pokud bude do sklepa svítit, pak vám budou brambory zelenat. Kvůli tomu se v nich bude vytvářet látka zvaná solanin. Brambory tak nejenže nebudou vypadat dobře, ale zároveň jejich konzumací mohou mít citlivější jedinci zažívací problémy.

Reklama