Vánoce jsou obdobím tradic, rodinné pohody a vůně čerstvě upečeného cukroví, která se krásně line celou naší domácností. Vedle vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví nebo perníčků se však kdysi na českých stolech objevovaly i sladkosti, které dnešní generace téměř neznají. Víte, o kterých je řeč? Pojďme si některé z těchto zapomenutých druhů vánočního cukroví připomenout. Svůj návrat na slavnostní tabuli si totiž rozhodně zaslouží.
Medové trubičky aneb Sladké kouzlo jednoduchosti
Medové trubičky se vždy řadily mezi nejoblíbenější pochoutky našich babiček. Jejich základem bylo vypracovat jednoduché těsto z medu, cukru a mouky. To se následně točilo do tvaru trubičky. Po vychladnutí se trubičky plnily domácím krémem. Přestože příprava byla obvykle časově velmi náročná, chuť tohoto cukroví rozhodně stála za tu námahu.
Škvarkové cukroví aneb Netradiční spojení chutí
Možná si teď říkáte, že jsme se přepsali, ale není tomu tak. Škvarkové cukroví je skutečně ze škvarků. Dříve tento druh patřil k levným a chutným alternativám máslového cukroví. Těsto ze škvarků, mouky a cukru dávalo cukroví jedinečnou křehkost a spojovalo netradiční chutě. Dnes už cukroví ze škvarků najdeme na stole u málokoho, návrat k němu ale může být milou výzvou pro každého, kdo chce ochutnat něco nevšedního.
Oplatky s medem a ořechy aneb Symbol soudržnosti
V první polovině minulého století byly oplatky s medem a ořechy velmi oblíbeným vánočním cukrovím. Samotný recept na dezert byl velmi jednoduchý, oplatky se potřely medem a posypaly nasekanými ořechy. Zapotřebí ale bylo ingredience na cukroví připravit, a to nějaký ten čas vždy zabralo. I proto tento druh cukroví je symbolem soudržnosti a lásky, rodina se obvykle sešla u jednoho stolu, aby připravila ořechy a nalámala upečené oplatky.
Cukroví z krupice aneb Chuť chudších Vánoc
Prosté a nenáročné krupicové cukroví bývalo klasikou v nejedné domácnosti, kde nebylo peněz nazbyt. Základem byla levná pražená krupice, která se smíchala s máslem a medem. Z těsta se pak tvarovaly kuličky a následně obalovaly v moučkovém cukru nebo nastrouhaných oříšcích. Lahodná chuť a snadná příprava tohoto cukroví jsou důvodem, proč by tento druh měl mít i dnes své místo v kdejaké domácí kuchařce plné receptů po babičce.
Zapomenuté cukroví není jen gastronomickou zajímavostí. Připomíná nám dřívější časy, kdy se slavilo skromněji, ale s o to větším důrazem na tradice a společně strávené chvíle.
Zdroj: Národní ústav lidové kultury, Toprecepty.cz, Kudyznudy.cz