Můžeme je podávat místo oběda či večeře, ale také jako přílohu k jídlu. Saláty, které se skládají z více druhů zeleniny, určitě patří k těm nejlepším. Obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a lahodí nejen oku, ale i našim chuťovým buňkám.
Zahradnický salát
Co budeme potřebovat:
2 mrkve, 2 kedlubny, ½ středního celeru, 1 cibule, 50 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, pepř, sůl, 1 lžíce octa, voda
Příprava:
Očištěné mrkve a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme. Celer nakrájíme na nudličky a zalijeme vroucí vodou svařenou s octem. Asi po dvou minutách vodu slijeme a celer necháme vychladnout. Potom vmícháme do nastrouhané zeleniny. Přidáme jemně nasekanou cibuli, pepř, sůl a nakonec do salátu vmícháme majonézu smíchanou s bílým jogurtem.
Tip: Výborně chutná samostatně nebo s celozrnným pečivem.
Finský salát
Co budeme potřebovat:
200 g vařené červené řepy, 200 g mrkve, 200 g celeru, 1 malou cibuli, 1 jablko, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce ostrého kečupu, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř
Příprava:
Červenou řepu uvařenou předem ve slupce oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Všechnu čerstvou kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Cibuli jemně nasekáme a jablko nakrájíme na malé kousky. Vše promícháme, osolíme a jemně opepříme. Majonézu smícháme s jogurtem, přidáme kečup a křen. Připravenou omáčku zamícháme do salátu a necháme několik hodin v chladu uležet.
Tip: Podáváme s tmavým finským chlebem.