Slupky ze zeleniny nepatří do koše. Jak připravit ze zbytků domácí vegetu?

Foto: Pixabay

Za jídlo v dnešní době utratíme více než bychom chtěli. Řada starších lidí navíc s penězi nevychází, a tak nakupuje skutečně jen základní potraviny, a to ještě v omezeném množství. Pojďme se podívat na pár skvělých tipů našich babiček, díky nimž dokážete připravit skvělé pochoutky ze zbytků, které většinou končí v koši.

Reklama

Zdražování potravin nás vede k úsporám. Více nakupujeme ve slevách, odbýváme se na kvalitě jídla a mnohdy si raději dáme o krajíc chleba méně, aby zbylo na ráno. Současné ceny v supermarketech člověka přivádí až do mdlob. Některá drahota se stává často diskutovaným tématem nejen v médiích, ale i mezi veřejností, typicky tomu jsou vysoké ceny másla, cukru nebo paprik.

Odbývat se v jídle není ta správná cesta, na druhou stranu není ani nutné za jídlo dávat horentní sumy, když to domácí rozpočet nedovolí. Vraťme se k dobám našich babiček a zavzpomínejme na jejich kuchyni, kdy starý chléb a ani slupky od zeleniny nepatřily do koše.

Slupky ze zeleniny

Bez cibule, mrkve, petržele či celeru se v kuchyni mnohdy neobejdeme. Většina lidí slupky ze zeleniny vyhazuje, přitom je stačí pořádně umýt, usušit a rozmixovat. Díky tomu tak získáte skvělou domácí vegetu, která dochutí každé jídlo. Pokud se vám proces sušení zdá příliš zdlouhavý, pak slupky zamrazte. Až budete vařit polévku, použijte je na přípravu vývaru.

Slupky z brambor

Bramborové slupky jsou skvělé nejen v kuchyni. Kromě toho, že je můžete také přidat do vývaru, z nich připravíte i výtečné bramborové lupínky. Stačí je osolit nebo přidat oblíbené bylinky a upéct v troubě či usmažit na pánvi. Navíc jsou slupky přírodním barvivem, díky čemuž zakryjí nežádoucí šediny.

Starý chléb

Není nutné každý den kupovat čerstvé pečivo, chléb staršího data je výborný nejen na topinky, ale také na rozpečení v mikrovlnné troubě. Pakliže pečivo nakrájíte na kostičky a opečete, získáte krutony do polévky, což vám zajistí sytější oběd.

Stopky z brokolice

Brokolice se dá zužitkovat celá, kromě hlavičky využijte při vaření i stopku. Tu stačí řádně omýt, uvařit, obalit v mouce, ve vajíčku a ve strouhánce a opéct. Pokud vás smažená brokolice láká, vyzkoušejte i další levná jídla bez masa.

Reklama