Černý bez se využívá v lékařství i kulinářství již od starověku. V období válek a chudoby byly právě bezové řízky jedním z mála dostupných pokrmů. Poznejte, v čem tkví kouzlo černého bezu. Inspirujte se tradičním staročeským receptem od našich babiček.
Všichni dobře známe bezové sirupy, limonády a bezové víno. Víte ale, že z černého bezu lze připravit také řízky? Bezové řízky, známé také jako smažená kosmatice představují tradiční recept, na který mnozí z nás vzpomínají ze svého mládí, kdy nám je připravovaly babičky. A právě nefalšovaný staročeský recept na bezinkové řízky nám zaslala paní Věra z jižních Čech.
V jarních dnech nastává vhodná doba na sběr květů černého bezu, které mají tvar velkých bílých plochých trsů. Z bezových květů se již od starověku v Čechách a na Moravě připravovaly lahodné pokrmy. V minulosti naše babičky z bezových květů vařily například mléčnou bezovou polévku, která se zahušťovala vejcem a noky. Do dnešních dnů se však dochoval jiný pokrm. Smažené řízky, které jsou v zahraničí vyhledávanou delikatesou.
Bezové řízky, jako vyhlášenou lahůdku, znají v Anglii pod názvem Flowers of elder, ve Švédsku jako pokrm Fläderblommor i v Itálii, kde je podávají s tvarohem či jogurtem. V Bavorsku připravují bezinkové řízky s černým pivem pod názvem Fläderblommor. Jejich podobná varianta, kterou vám dnes představíme, se připravuje také v jižních Čechách.
„Babička nám vždy vyprávěla, o léčivých účincích květů černého bezu,“ píše paní Věra Boučková, která nám zaslala recept na tradiční jihočeské bezové řízky. Babička paní Věry měla pravdu, neboť černý bez byl po staletí využíván v léčitelství. Květy jsou bohaté na silice, alkaloidy a glykosidy, které ulevují od horečky, pomáhají od revmatismu i nachlazení. O významu černého bezu svědčí také přísloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Tradiční jihočeské bezové řízky
Ingredience: Květy bezu černého (nejlépe zpola rozvinutého), 3 vejce, sůl, pepř, kopr, 2 až 3 lžíce mléka nebo smetany, 2 lžíce hladké mouky.
Postup: Natrhané bezové květy vypereme ve vlažné vodě a necháme osušit. K přípravě jsou nejlepší polorozvinuté květy i se stopkou.
Z vajíček, mléka a mouky vyšleháme jemné těstíčko. Podle potřeby můžeme přidat mouku, případně trochu mléka. Přidáme špetku soli, pepř a oblíbené bylinky. Nejlepší je čerstvý kopr.
Bezové květy namočíme do hladké mouky, poté ponoříme do těstíčka a ihned klademe na rozpálenou pánev s vyšší hladinou oleje. Během smažení nůžkami odstřihneme stopky vedoucí z květenství. Po pár minutách řízky otočíme a necháme těstíčko usmažit z druhé strany
Hotové řízky položíme na papírový ubrousek, aby vysál přebytečný tuk, a ihned podáváme. K bezovým řízkům jsou nejlepší rané brambory s máslem a posypané pažitkou. „Pochoutka je to přímo nebeská,“ dodává v závěru svého receptu paní Věra.
Za výborný recept děkujeme čtenářce Věře Boučkové.