Nenechte se v obchodě napálit. Víme, jak poznat zralý ananas

Máte rádi chuť ananasu? Ano, toto exotické ovoce je sladké a šťavnaté, a tak není divu, že si ho rádi dají malí i velcí. Pakliže si ananas koupíte v konzervě, máte sladkou chuť zaručenou, a to díky přislazování. Pokud ale v letním období sáhnete v obchodě po čerstvém ananasu, pak se zralého a chutného ovoce nemusíte dočkat. Jak poznat, kdy je ananas ideální ke spotřebě?

Stejně jako meloun i u čerstvého ananasu si kupujeme občas zajíce v pytli. Na pohled krásný plod totiž nemusí být vůbec dobrý. Rozkrojit ho v obchodě nemůžeme, a tak nám nezbývá nic jiného, než se alespoň řídit při výběru tohoto exotického ovoce léty ověřenými triky.

Ananas vám doma v teple nedozraje

Ze všeho nejdříve je zapotřebí, ať už v prodejně nebo na stánku, k ananasu přivonět. Cítíte sladkou vůni? Pak má vámi vybraný kousek dobře našlápnuto. Pokud ale ananas vůbec nevoní, je to známka nezralosti. Bohužel jakmile se ananas jednou utrhne, už nedozraje. Proto si ho nekupujte v domnění, že ho necháte doma pár dní uležet.

U vůně ale ještě zůstaneme. Jestliže při přičuchnutí cítíte zkvašenou vůni, pak ani ta není žádoucí. Ano, ananas má vonět sladce, nikoliv však s alkoholovou či octovou příměsí.

Ananas musí vypadat zdravě a svěže, klidně ale může být i zelený

Nyní se přesuneme ke vzhledu. Vždy dejte na váš první dojem. Pokud se vám zdá, že ananas vypadá spíše zkaženě než čerstvě, raději vyberte jiný kousek. Ananas mění barvu od stopky, zelená barva ale neznamená nutně nezralá.

Slupka ovoce by neměla být vrásčitá, červenohnědá a neměla by mít na sobě praskliny nebo otvory. Stejně tak nežádoucí je plíseň nebo hnědě vadnoucí listy. Ty by vždy měly být zelené, a to i přestože barva ananasu může být zlatavá, žlutá i zmiňovaná zelená.

Při výběru se zaměřte také na tvar ananasu. Ovoce by mělo být dobře vyvinuté. Známkou zralosti jsou zakulacené hrany a hezky tvarovaná oka, čímž se rozumí špičaté středy hrubých kruhů, které jsou pro ananas tolik typické. Zkontrolujte, že jsou vyplněná a plochá.

List na špičce má jít snadno utrhnout? Ano i ne

Zralý ananas musí být sice pevný, avšak zároveň také mírně poddajný, když ho stlačíte. Vhod přijde také jeho potěžkání. Čím těžší ananas si koupíte, tím více bude šťavnatější. To samé ale neplatí pro velikost!

V neposlední řadě je dobrým osvědčeným trikem utrhnout list ze špičky. Jde-li snadno utrhnout, značí to zralost. Avšak pozor, pokud list odpadne bez větší snahy, může být ovoce nahnilé.

U ananasu kontrolujte i původ. Vždy je nejlepší vybírat takový kousek, který to do našeho obchodu měl nejblíže. Pokud se nechcete nechat napálit u prodejce, můžete si  ananas vypěstovat sami. Jak na to se dozvíte v článku Máte rádi ananas vypěstujte si ho sami doma.

Zajímá vás, jak poznat zralý meloun? Přečtěte si článek Nekupujte zajíce v pytli. Poradíme, jak poznat zralý meloun.

Reklama