Rizoto podle světových receptů

Vysypat z pytlíčku uvařenou rýži a smíchat ji s trochou masa nebo vařené zeleniny zvládne každý v několika minutách. Pokud vás ale zajímá, jak udělat kvalitní rizoto, čtěte dál, nejspíš se budete pořádně divit.

Reklama

Když se řekne rýže, napadne většinu lidí Asie a čínské rýžové terasy. Věděli jste ale, že rizoto, pochází z Evropy? A ještě k tomu přímo ze severní Itálie, země těstovin a pizzy. Rizoto je totiž jedním ze základních pilířů milánské kuchyně. Důraz je zde kladen především na druhy Carnaroli a Vialone Nano jsou považovány za nejlepší (a nejdražší) varianty, v menší míře se pak používá také odrůda Arborio.

Ať už však budete vařit kteroukoli z nich, měla by dosáhnout stupně al dente (tedy na skus) a vytvářet hustou smetanovou hmotu. Jak to? Italská rizota se totiž připravují způsobem, kdy se rýže nejprve vaří či smaží na másle nebo trošce olivového oleje, a to tak aby každé zrno bylo pokryto tukovým filmem. Následně se přidá bílé víno, které musí zrna vsáknout. Během vaření se pak po troškách přidává horký vývar za stálého míchání. A teprve následně se přidávají jednotlivé suroviny dle receptury.

Mexické rizoto

350 g vepřové kýty, 350 g rýže, 120 g mražené kukuřice a hrášku, hrst žampionů, 1 červená paprika, sůl pepř, směs mexického koření

Maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Přidáme rýži, zeleninu, nakrájené žampiony, papriku a koření. Zalijeme vodou, přidáme asi dvě lžíce oleje a dusíme doměkka. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Maďarské pikantní rizoto

500 g rýže, 4 lžíce oleje, 1větší cibule, 120 g vařených kousků masa, hrst žampionů, 250 g sterilizovaného hrášku bez nálevu, 1 polévková kostka, kečup, plnotučná hořčice, worcesterská omáčka, muškátový květ, sůl, mletý pepř, kari, mletá paprika, petrželka, vybraný druh tvrdého sýru

Rýži uvaříme v osolené vodě. V kastrůlku rozehřejeme olej, opražíme cibuli a osmahneme kousky vařeného masa, následně přidáme žampiony a hrášek.  Do směsi vmícháme uvařenou rýži, podlijeme vývarem z polévkové kostky. Do směsi přimícháme dvě lžičky kečupu, lžící hořčice a worcesterské omáčky a po špetkách dochutíme kořením. Dobře promícháme a servírujeme. Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a petrželkou.

Reklama