Jak z jednoho kuřete udělat 4 obědy a proč je výhodnější kupovat drůbež v celku?

Zdroj: pixabay.com

Jdete-li do obchodu koupit zvlášť kuřecí prsa, zvlášť stehna a zvlášť kosti na polévku, zaplatíte více, než kdybyste koupili kuře v celku. Proč tedy zbytečně utrácet za rozporcované maso, nebylo by lepší si domů přinést celou drůbež? A víte, jak s ní nejlépe naložit?

Reklama

Stanovit jasně uspořenou částku za kuře vcelku oproti naporcované drůbeži není snadné. Akční nabídky ceny výrazně ovlivňují. Většinou lze kilogram kuřecích prsou sehnat v supermarketu za 100 až 120 Kč, stehna stojí cca 60 Kč, k tomu je nutné přičíst ještě pár desítek korun za kuřecí skelet. Celá drůbež přitom vychází na zhruba 45 Kč za kilogram, z průměrně velkého kuřete pak získáte prsa i stehna po půl kile.

Počty jsou to poměrně snadné a každé hospodyňce uvažující selským rozumem vyjde, že koupě celého kuřete je výhodnější. Při naporcování získáte dvě křídla, dvě stehna, dvě kuřecí prsa, skelet a kůži z krku včetně krku. Ti, kteří maso odebírají od malých chovatelů, si mohou přijít i na droby, játra, žaludek a srdíčko.

Jak z 1 kuřete připravit 4 obědy?

Nyní se pustíme do vaření. Pokud plánujete rodinnou večeři, pak nejspíš čtyři obědy z jednoho kuřete nepřipravíte, pro dva strávníky vám ale jeden kus drůbeže na několik dní bohatě vystačí.

Prsa můžete využít na sto způsobů, připravit si je na přírodno s broskví a plátkem sýru, jako smažené řízky nebo jako nudličky na kari. Chuti a fantazii se meze v tomto směru nekladou, stejně tak máte na výběr z mnoha příloh, k drůbeži se hodí rýže, těstoviny, brambory i knedlík. Další den můžete připravit stehna, a to buď pečená, dušená, nebo grilovaná. Výtečná jsou i s houbami a se zeleninou v podobě mrkve, zelí či kukuřice.

Třetí den přichází na řadu vývar, do něj patří vše, co z kuřátka zbude. Ke kostem přidejte také křídla a nezapomeňte na mrkev, cibuli, celer, česnek a koření. Vývar nehte táhnout alespoň pár hodin, ať je pořádně silný. Jakmile je hotov, vyndejte kosti a zeleninu. Zatímco zeleninu nakrájejte, kosti oberte od zbylého masa, které si rozdělte na dvě poloviny. Jednu dejte do polévky a druhou si nechte na přípravu čtvrtého pokrmu, a tím je rizoto. Pokud by vám masa nezbylo mnoho, můžete ho využít i na přípravu svačiny, natrhat do toastu nebo tortilly.

Reklama