Jak vypálit dobrou slivovici? Vše, co potřebujete vědět o pálení vlastního ovoce!

Zdroj: Pixabay.com

Přemíra švestek nebo jiného ovoce? Proměňte svou úrodu v poctivou pálenku.

Reklama

Švestkové koláče, meruňkové knedlíky a hrušková povidla už vám lezou i ušima? Zkuste si vyrobit ze svého ovoce pálenku. Tedy ne u sebe v garáží, to by vám hrozila pokuta ve výši 3 tisíc korun, ale u odborníků.

Nejčastěji si nechávají lidé destilovat vyzrálá jablka, hrušky, světsky, meruňky, třešně, višně a gurmáni pak nedají dopustit na kořalku s oskeruší. Na žebříčku oblíbenosti však stále vede slivovice.

Vaše vlastní pálenka

Abyste si mohli pochutnávat na své vlastní pálence, musíte palírníkovi dovézt minimálně 180 kilogramů (spíše ale 200 kg) čerstvého ovoce, které bude perfektně vyzrálé, ne nahnilé, očištěné od listí a stopek.

Pokud se vaše úroda nesčítá na stovky potřebných kil, můžete samozřejmě přivézt, co máte, ale tím pak už nebudete mít pálenku ze svého vlastního ovoce. Palírna od vás ovoce převezme a následně z něj připraví společný kvas smícháním s plody od ostatních zahrádkářů.

Z hotového kvasu se následně vyrábí kořalka, vy získáte tolik podle průměrné výtěžnosti vašeho ovoce (litr pálenky = 10-12 kg ovoce).

To podstatné při pálení slivovice a dalších pálenek

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Doporučujeme odvézt svou úrodu do menších palíren a lihovarů, kde se dočkáte ‘’lidštějšího’’ přístupu i tradičních postupů výroby pálenek. Dobré palírny nabízí plný servis, který zahrnuje příjem ovoce, jeho vypeckování, zakvašení a poctivou výrobu destilátu i jeho stočení do lahví.

Vy se musíte postarat jen o to, aby:

ovoce bylo očištěné od větviček a listí (dodává nepříjemnou palčivou chuť)

ovoce bylo bez plísní a hniloby (snižují obsah cukru a ničí čistou chuť ovoce)

ovoce bylo dostatečně vyzrálé (nedozrálé obsahuje hodně kyseliny, málo cukru)

Vlastní úrodu nemáte, přesto si chcete pochutnat na prvotřídní pálence?

PanAlfred.cz nabízí produkty domácí výroby zaměřené na kvalitu, tedy čisté lihoviny bez použití konzervantů. Vyberte si slivovice, meruňkovici, hruškovici, jablkovici. Součástí nabídky jsou pak i výborné likéry a další destiláty.

 

Reklama