Zdravý velikonoční mazanec

Zdroj: pixabay.com

Velikonoce už jsou skoro za humny a vy stále bádáte, co ještě na poslední chvíli upéct? Zkuste tradiční velikonoční mazanec trochu jinak, tentokrát s celozrnnou moukou.

Reklama

Uvidíte, že tímto „zákuskem“ zabodujete u celé rodiny, a to i bez toho aniž by věděli, jak zdravou pochoutku jste jim tentokrát připravili. Pojďme na to.

Na 1 větší bochník si připravte:

  • Půl kila celozrnné mouky
  • Med, agávový sirup nebo třtinový cukr na doslazení (můžete použít i stévii nebo jiné sladidlo)
  • 100g másla
  • 40g droždí
  • 350 ml polotučného mléka
  • 50g sušených brusinek nebo rozinek (nedoslazovaných)
  • 3 žloutky (můžete nahradit pudinkem z chia semínek)
  • 1 bílek
  • Hrst mandlí
  • Špetka soli
  • Muškátový oříšek
  • Citrónová kůra

Postup přípravy:

  1. mazanec-768x512Mléko ohřejeme a část odebereme do hrnku, kde rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Připravenou směs položíme na teplé místo a necháme vytvořit kvásek.
  2. Ve zbylém mléce necháme rozpustit máslo.
  3. Množství mouky rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich přimícháme cukr či jiné sladidlo, citrónovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku.
  4. Do připravené směsi postupně přidáme kvásek, mléko s rozpuštěným máslem a našlehané žloutky či chia pudink.
  5. Následně zpracováváme tuhé těsto, do kterého postupně přisypáváme zbytek mouky.
  6. Do hotového těsta přisypeme rozinky či brusinky a necháme ho pod utěrkou vykynout asi jednu hodinu.
  7. Poté z těsta vytvoříme jeden velký bochánek či více malých a nakonec je potřeme rozšlehaným bílkem.
  8. Na povrch mazance ještě uděláme nožem kříž a posypeme mandlemi.
  9. Poté dáme péct asi na 180 stupňů po dobu 45 minut a máme hotovo!

Dobrou chuť!

 

Reklama