Zdravý kokosový olej

Olivový, slunečnicový nebo řepkový olej je zcela běžnou součástí kuchyně. Znáte ale kokosový olej?

V naší zeměpisné šířce je tento exotický olej poměrně novým zbožím, ale v tropických oblastech střední Ameriky a Karibiku je po celé generace hlavním zdrojem tuků.

Kokosový olej má kouřový bod okolo 180 °C, a proto se výborně hodí na vaření a smažení. Uvádí se, že při teplotě 160 °C můžete, s pravidelným filtrováním, využít kokosový olej až na 50 smažících cyklů.

Nejkvalitnější oleje se získávají lisováním za studena. To platí jak u olivového oleje, tak u oleje kokosového, který se získává pomocí lisování zralých kokosových ořechů. Nejkvalitnější panenský kokosový olej je velmi zdravý a prospěšný pro lidské tělo. Má nižší obsah kalorií a jako jeden z mála olejů snižuje hladinu takzvaného špatného cholesterolu. Naopak zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.

Po těžkých smažených jídlech jsme unavení a potřebujeme čas na trávení.  Použitím kokosového oleje to můžeme změnit. Kokosový olej je velice lehce stravitelný, neobsahuje trans mastné kyseliny, tudíž se rychle rozkládá a tělu dodává více energie. Navíc pomáhá ke štíhlejší postavě, protože se v lidském těle ukládá ve velmi malém množství. Zároveň zabraňuje předčasnému stárnutí, díky absenci volných radikálů, které u jiných olejů zatěžují naše buňky.

Nejlepší kvalitu splňuje bio kokosový olej, který je jako ostatní bio potraviny vyráběn z kokosových ořechů, pro jejíž vypěstování nebyla používána umělá hnojiva, pesticidy, a ani nebyly geneticky upravovány.

 

Přednosti kokosového oleje
–          nepřetěžuje buňky volnými radikály
–          zabraňuje předčasnému stárnutí
–          rychle se rozkládá v lidském těle
–          zvyšuje přirozenou odolnost organismu
–          zlepšuje střevní mikroflóru
Reklama
SDÍLET