Olivový, slunečnicový nebo řepkový olej je zcela běžnou součástí kuchyně. Znáte ale kokosový olej?
V naší zeměpisné šířce je tento exotický olej poměrně novým zbožím, ale v tropických oblastech střední Ameriky a Karibiku je po celé generace hlavním zdrojem tuků.
Kokosový olej má kouřový bod okolo 180 °C, a proto se výborně hodí na vaření a smažení. Uvádí se, že při teplotě 160 °C můžete, s pravidelným filtrováním, využít kokosový olej až na 50 smažících cyklů.
Nejkvalitnější oleje se získávají lisováním za studena. To platí jak u olivového oleje, tak u oleje kokosového, který se získává pomocí lisování zralých kokosových ořechů. Nejkvalitnější panenský kokosový olej je velmi zdravý a prospěšný pro lidské tělo. Má nižší obsah kalorií a jako jeden z mála olejů snižuje hladinu takzvaného špatného cholesterolu. Naopak zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.
Po těžkých smažených jídlech jsme unavení a potřebujeme čas na trávení. Použitím kokosového oleje to můžeme změnit. Kokosový olej je velice lehce stravitelný, neobsahuje trans mastné kyseliny, tudíž se rychle rozkládá a tělu dodává více energie. Navíc pomáhá ke štíhlejší postavě, protože se v lidském těle ukládá ve velmi malém množství. Zároveň zabraňuje předčasnému stárnutí, díky absenci volných radikálů, které u jiných olejů zatěžují naše buňky.
Nejlepší kvalitu splňuje bio kokosový olej, který je jako ostatní bio potraviny vyráběn z kokosových ořechů, pro jejíž vypěstování nebyla používána umělá hnojiva, pesticidy, a ani nebyly geneticky upravovány.
Přednosti kokosového oleje
– nepřetěžuje buňky volnými radikály
– zabraňuje předčasnému stárnutí
– rychle se rozkládá v lidském těle
– zvyšuje přirozenou odolnost organismu
– zlepšuje střevní mikroflóru