Víte z čeho se vyrábí prémiové rumy a je jak konzumovat?

První zmínky o rumu, se datují k roku 327 př. n. l. Do Evropy se však dostal výrazně později s prvními zámořskými plavbami do karibských oblastí. Víte však jak se prémiový rum vyrábí a jak ho správně konzumovat?

 

 

Složitý proces výroby a dlouhé zrání

Výroba rumu je složitým procesem, který se skládá z šesti kroků. Základní surovinou je cukrová třtina, z níž se používá melasa nebo přímo vylisovaná šťáva.

K základní surovině z cukrové třtiny se přidává voda a kvasnice. Po vykvašení, které může být i v průběhu pouhých několika hodin se rum destiluje.

Nejdůležitější fází je zrání, neboli tzv. „staření“, které rumu dodává jeho výslednou zlatě hnědou barvu a chuťové přívlastky. Alkohol nejčastěji zraje v již použitých sudech po Bourbonu nebo whisky. Svou roli opravdové znalce také hraje, zda destilát zrál v americkém či francouzském sudu, a zda zrál v Karibiku nebo například v Evropě. Jeden z nejznámějších, rum Zacapa, zraje v sudech po Sherry Pero Ximenez nebo tokajskému vínu.

Doba zrání se liší podle zeměpisné polohy a druhu rumu. Zpravidla to není méně než dva roky.

K dalším krokům patří filtrace a samotné míchání, tzv. „blending“ a plnění do lahví. Míchání se provádí proto, aby výrobek měl vždy stejnou a vyváženou chuť a kvalitu.

 

Druhy rumů

Rumy dělíme na dvě základní kategorie, kterými je Blanco neboli bílý rum. Druhou kategorií je Sipper, do kterého řadíme tmavé a zlaté rumy.

Bílé rumy jsou vhodné k přípravě míchaných drinků, a zatímco tmavé rumy jsou vhodné k samostatné konzumaci a vychutnávání jedinečných přívlastků, které jim dodalo dlouhé zrání. Mezi světoznámé rumy pocházející z karibské oblasti a patří Havana rum, Key rum, Ron Zacapa, Captain Morgan či Foursquare.

Specifickou kategorií je český rum, který s originálním rumem má společný pouze název. A ani to již není pravda, jelikož je pouze ochuceným bramborovým lihem a smí být označován pouze jiným názvem, jako je Tuzemák a další obchodními názvy.

 

Jak poznat kvalitní rum?

Značkový rum poznáte podle jeho vytříbené barvy a příjemné vůně, která není dráždivá a nemá lihový nádech. Chuť kvalitních rumů je pak zcela odlišná od českých tuzemáků, které křiví obličej a způsobují nevolnosti již při prvním polknutí.

Prémiový rumy se konzumují s lehkostí. Po jejich ochutnání vám v ústech zůstane příjemná chuť připomínající zrání v dubových sudech s lehkým přívlastkem chuti podle charakteristiky zvolené značky.

 

Jak rum správně vychutnat?

Popíjení prémiového rumu je svátkem. Proto ho nikdy nepijeme najednou po panácích, jak jsme zvyklí z českých hospod. Zaměříme-li se na samotnou degustaci, pak rum servírujeme nevychlazený, při pokojové teplotě do sklenic se zúženým horním profilem. Více tak vynikne jeho vůně a barva.

Etika konzumace se podobá konzumaci koňaku. Sklenici alkoholu zahřejte v dlani, pohlédněte na zlatavou barvu, přivoňte si, zlehka se napijete a poválejte v ústech. Pro intenzivnější zážitek můžete do sklenice přidat kapku vody, které rozehraje jednotlivé chutě. Tímto rituálem vám prémiový rum, stejně jako koňak otevře duši a vy můžete pocítit jednotlivé přívlastky.

Tak jako k vínům se hodí konzumace sýrů, pak k rumu patří exkluzivní doutníky a nevšední konzumace především hořkých čokolád.

Reklama
SDÍLET