Dnes jen stěží můžeme kontrolovat veškeré jídlo, které nám přijde do pusy. Ovšem patříte-li ke slabším jedincům, určitě po přečtení tohoto článku začnete pečlivě studovat složení každé potraviny.
Jít dnes do obchodu se zdravou výživou je pro mnohé nepochopitelné. Vždyť v supermarketech najdeme to „samé“ jídlo za pár korun a beztak vám nikdo nezaručí, že v obchodě se zdravou výživou nakoupíte potraviny bez emulgátorů, konzervantů, zahušťovadel a stabilizátorů. Jednoduše řečeno prostě bez „éček.“ Pojďme si nyní něco o pár z nich povědět blíže.
Marmeláda
Pokud nepatříte k těm šťastnějším, kteří si raději marmeládu udělají sami, pak nad touto variantou začněte rychle uvažovat. Protože marmelády často obsahují karmín E120. Setkat se s tímto druhem „éček“ můžete také v některých jogurtech, zmrzlinách, sladkostech, nápojích či dokonce také v kosmetických přípravcích.
Karmín E120 – Běžně se získává z vysušených těl samiček hmyzu zvaného Doctylopius coccus neboli nopálovec karmínový.
Šelak versus želatina
Šelak na etiketách potravin najdete většinou pod názvem E904. Používá se jako čistící látka a to zejména na bonbony, žvýkačky, čokolády a dokonce někdy i na ovoce a zeleninu.
Šelak – Jedná se o výměšek stejnokřídlého hmyzu, který můžete znát pod názvem červec lakový.
Želatina se v České republice nijak neznačí. Specifické „éčko“ pro ni tedy nehledejte. Všem nám je však jasné, že obsahovat ji budou tolik známí a oblíbení gumoví medvídci, aspiky, ale také i dortové polevy či mléčné výrobky.
Želatina – Nikoho jistě nepřekvapí, že želatina se vyrábí z rozvařených zvířecích kůží a kostí. Na její obranu však musíme dodat, že i samotní lékaři doporučují její konzumaci při onemocnění kloubů.
Koblihy
Jednou z přísad, která se běžně v koblihách objevuje, je L-cystein neboli E920. Díky němu je pak lepší nejen konzistence samotného těsta. Tak samo tuto látku najdeme i například v kupované strouhánce.
L-cystein (E920) – Tato přísada je opravdu jen pro otrlé. Vyrábí se z peří, štětin a lidských vlasů.
Toto je samozřejmě jenom začátek hrůz, které nás v potravinách čekají. Pamatujte, že občas se vyplatí zajímat se o složení potravin.