Velikonoční dobrůtky

Čekají nás bujaré svátky jara – Velikonoce. Nepotrvá dlouho a kuchyně našich domovů opět provoní sváteční pečivo. I my pro vás máme dva lákavé recepty. Tradiční velikonoční beránek už na naše stoly zkrátka patří, a že jeho výroba není nikterak složitá, si můžete vyzkoušet sami. Pokud však nejste příznivcem sladkých pochoutek, máme pro vás tip na masovou lahůdku, která nemusí být jen součástí hlavního chodu slavnostního oběda, ale hodí se také na večerní uzobávání při posezení s přáteli či u televize.
Velikonoční beránek

Těsto: 120g Hery, 160g moučkového cukru, 4 žloutky, 50g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce mléka, 180g polohrubé mouky, 1 zarovnaná kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, přibližně hrst sušených rozinek.

Co ještě budeme potřebovat: tuk a strouhanku na vymazání formy.

 

Středně velkou pečící formu vymažeme rozehřátým tukem a vysypeme strouhankou. Do jedné mísy si nasypeme polohrubou mouku, do které vmícháme zarovnanou kávovou lžičku kypřícího prášku do pečiva. V druhé nádobě si namícháme těsto z většiny zbylých surovin. Nejprve vsypeme moučkový cukr. Potom přidáme mléko, oddělené žloutky, máslo, nejlépe nakrájené na menší kostky (pro jednodušší zpracování) a mleté vlašské ořechy. Ty lze samozřejmě dle chuti zaměnit např. za mleté mandle. Následně vsypeme mouku spojenou s práškem. Závěrem přidáme do tuha vyšlehaný sníh z bílků a rozinky. Těsto zpracujeme na kašovitou hmotu. Tou naplníme připravenou formu velikonočního beránka či zajíčka.

Pečeme přibližně 45 minut v troubě vyhřáté na 200° C.

Po vychladnutí můžeme beránka zahalit roztopenou čokoládou, vyrobit mu mandlová či veselá lentilková očka a kolem krku uvázat barevnou mašli.

 

Pivovarští rarášci

marináda: 2 vejce, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 1 dcl světlého lahvového piva, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce bramborového škrobu, sůl, pepř,

Co ještě budeme potřebovat: 1 kg masa (vepřového nebo kuřecího)

 

Do připravené nádoby rozšleháme vejce a osolíme je. Přidáme sójovou omáčku, hořčici, pivo, hladkou mouku, škrob, sůl i pepř dle chuti. marinádu doporučuji připravovat do skleněné mísy, která je snadněji omyvatelná a nevsákne do svých stěn silné aroma směsi.

Do připravené marinády naložíme maso nakrájené na nudličky nebo menší plátečky a necháme přes noc odležet v lednici.  Na druhý den osmažíme potřebné množství nudliček na rozpáleném oleji dozlatova a podáváme.  Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, pečené hranolky i čerstvé pečivo.

Naložené maso doporučujeme v ledničce přechovávat nejdéle tři dny.

Reklama
SDÍLET