Vánoční tvarohová štola a domácí Ferrero kuličky

V předvánočním období Vám přinášíme další dva skvělé tipy na výborné cukroví. Přijměte pozvání a ochutnejte vánoční tvarohovou štolu a domácí Ferrero kuličky.

 

 

 

Vánoční tvarohová štola

Co budeme potřebovat:

500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 kypřící prášek, 1 vanilinový cukr, 250 g tvarohu, 150 g másla, 2 vejce, 70 g kandovaného ovoce, 70 g rozinek namočených v 40 ml rumu, 70 g mandlí, oříšků, kůra z 1/4 citronu, rozpuštěné máslo na potření (cca 150 g), moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Nejdříve promícháme prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem. K tomu přidáme tvaroh, změklé máslo, vejce, rozinky naložené v rumu, nasekané mandle, oříšky, kandované ovoce a nastrouhanou kůru nejlépe z bio citronu.

Dobře zpracujeme těsto,  ze kterého vytvoříme polodlouhou silnější placku, kterou na sebe přepůlíme. Těsto můžeme rozdělit na dva kousky, pokud chceme udělat menší štoly.
Dáme na plech, vyložený pečícím papírem, štolu potřeme máslem a pečeme asi 45 – 50 minut při teplotě 180°C. Během pečení štolu 4 až 5x potřeme máslem. Máslem nešetříme.
Hotovou vánoční štolu opět potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.

Tip: nejlepší je na druhý den

 

Domácí Ferrero kuličky

Co budeme potřebovat

1 Salko karamel, 5 oříškových oplatek Tatranka, 3 hrsti namletých vlašských ořechů, další mleté ořechy na obalování

Postup:

Karamelové Salko dáme do mísy, přidáme namleté Tatranky a ořechy. Vše promícháme rukama a tvarujeme kuličky, které obalíme v namletých ořechách. Vložíme do papírových košíčků a uchováme v chladu.

Tip:

Velmi rychlá a snadná příprava.

Kuličky doporučuji uložit na bezpečném místě, protože jsou velmi chutné a nemusí do Vánoc vydržet.

Reklama
SDÍLET