Toulky mezinárodní kuchyní

Zveme vás na cestování „u jídelního stolu“.  Dvakrát do měsíce vám přineseme recepty na typická jídla různých destinací. Společně s rodinou či přáteli si můžete pochutnat a zároveň zavzpomínat na cestovatelské zážitky. Dnes se vydáme na Slovensko za jeho dvěma typickými pokrmy.

 

Brynzové halušky

Co budeme potřebovat:

500 g brambor, 300 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, voda, 200 g brynzy, 250 g slaniny, 1 kelímek zakysané smetany

Příprava:

Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s vejcem, moukou a solí. Vznikne nám husté těsto, které přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody. Když halušky vyplavou na povrch (asi po deseti minutách), vyjmeme je a propláchneme v sítku horkou vodou.  Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Brynzu smícháme se smetanou a zlehka prohřejeme v kastrůlku, až vznikne hladká kaše. Na talíř servírujeme halušky, rozehřátou brynzu a nakonec slaninové škvarky s omastkem.

Kapustnica

Co budeme potřebovat:

300 g uzeného masa, 2 ks paprikové pikantní klobásy, 2 hrsti sušených hub, 200 g kořenové zeleniny, 500 g kysaného zelí, 150 g slaniny, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy,
2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky pálivé mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kysaná smetana, voda.

Příprava:

Houby a uzené maso vložíme do mírně osolené vody a vaříme. Krátce před dovařením přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše dovaříme do měkka. Kysané zelí pokrájíme nadrobno a zvlášť uvaříme v hrnci do měkka včetně bobkových listů, mleté sladké a pálivé papriky. Přidáme scezený masový vývar a zahustíme zásmažkou. Tu připravíme ze slaniny, cibule, na kolečka nakrájené orestované klobásky a hladké mouky. Na chvíli spolu provaříme a přidáme z vývaru uzené maso, houby a zeleninu. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem a česnekem.

Tip: Servírujeme s kopečkem kysané smetany.

Reklama
SDÍLET