Tipy jak vyčistit zašlé nádobí

Zná to snad každý z nás. Pořídíme si krásné nádobí, které působením zubu času ztrácí na své kráse a lesku novoty. S tím jde ruku v ruce i pokles naší radosti. Na to, aby vaše nádobí vypadalo stále jako nové, máme pár tipů. A je jedno, zda potřebujete obnovit zašlou šeď na nerezovém hrnci či křišťálových skleničkách.

Dřevo

Máme-li nádobí ze dřeva, časem se může stát, že zčerná. K obnovení vzhledu stačí vařečky, prkýnka či stěrky ponořit asi na hodinu do vlažné vody s trochou chlóru. Poté několikrát opláchneme čistou vodou. Vzhled se podstatně zlepší.

Sklo

Skleněné nádobí ošetříme, když jej umyjeme ve vodě s trochou octa a soli. Následně stačí opláchnout, vyleštit a vaše skleničky budou jako nové.

Mosaz

Na mosazné hrnce se doporučuje použít kašovitá hmota ze soli a octa. Touto hmotou celou nádobu důkladně vydrhneme, omyjeme teplou vodou a vyleštíme.

Chrom a nerez

Chromovanému nádobí z nerezu neuškodí přeleštění trochou čisté jedlé sody. nádobí tak získá nebývalý lesk.

Křišťál

Křišťálové sklo pozvedne svou krásu, opláchneme-li jej po umytí roztokem vody se solí.

Tři dobré rady na konec:

zdroj: pixabay.com

Hnědou usazeninu, která má tendenci vytvářet se na dně čajové konvice, hravě odstraníme, když konvici vytřeme octem s trochou kuchyňské soli. Konvici samozřejmě důkladně vypláchneme, ať v ní nezůstane octové aroma.

Ocet najde dále využití při odstraňování vodního kamene. Nádobí s vodním kamenem provaříme v octu, popřípadě v koncentrátu vody s octem. Po provaření vodní kámen změkne a lze odloupnout či seškrábnout.

Ve shrnutí se opakují základní látky, jakými jsou sůl, jedlá soda a ocet. Určitě nádobí neuděláte zle, když mu po určité době dopřejete tuto omlazovací kůru.

Reklama
SDÍLET