Test norského lososa odhalil nebezpečnou bakterii

Spotřebitelé v posledních měsících podléhají panice o výskytu všemožných škodlivých látek v potravinách. Zvěsti se šíří také o mase norských lososů. Spotřebitelský časopis dTest proto prodávané lososy podrobil laboratornímu testování. Výsledky nepotvrdily výskyt chemikálií, odhalily však nekvalitní produkty.

Poplašné zprávy na internetu

Internetem se šíří poplašná zpráva, která varuje před výskytem neurotoxinu v norských lososech. Smyšlená zpráva dokonce lososa označuje za nejjedovatější rybu na světě. Kde ale vězí pravda?

 „Abychom si ověřili pravdivost informací, nakoupili jsme v českých obchodech deset uzených lososů z rybích farem a podrobili je sérii chemických, mikrobiologických a senzorických zkoušek,“ říká na úvod Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Z hlediska chemických kontaminantů byly všechny testované vzorky v pořádku. Výsledky naší sondy do lososího trhu se tedy s internetovou zprávou rozcházely,“ dodává Hoffmannová.

Dva vzorky obsahovaly nebezpečnou bakterii

Laboratorní rozbory ale ve dvou vzorcích odhalily přítomnost nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes

Losos značky Club del mar obsahoval ještě podlimitní a tudíž bezpečné množství bakterií. Nedostatečné hodnocení si však odnesl výrobek Salmon Norwegian Traditionally Smoked značky Connosieur, který jsme koupili v řetězci Tesco. Objevili jsme u něj 45násobné překročení limitu a okamžitě informovali kontrolní orgány i spotřebitele,“ vysvětluje Hana Hoffmannová z dTestu.

Závadná šarže byla ihned po ohlášení stažena z trhu a tři další prošly úřední kontrolou, jež už u žádné z nich nadlimitní množství listerií nenašla.

Ryby měly méně tuku, než by měly mít

Vedle testů ohrožující zdraví konzumentů se testy zaměřily také na výživové hodnoty a obsah rybího tuku a omega-3 a omega-6 polynenasycených mastných kyselin.

Zde pouze polovina produktů uváděla na obalu deklarovaný obsah výživových látek. Přitom od letošního prosince budou muset producenti tyto údaje uvádět.

Zjištěné množství tuku bylo proto porovnáno především s vědeckými údaji o tučnosti chovných lososů. „Výsledky nás nepříjemně překvapily. Zatímco zdroje uvádějí tučnost lososů v rozmezí 8 až 13 %, námi naměřené hodnoty se pohybovaly nejčastěji okolo 7 %, v případě OceanSea Norwegian Smoked Salmon klesl naměřený obsah tuku až na 4,3 %. Zdá se tedy, že při cestě na náš talíř prochází losos z farem řádnou liposukcí,“ dodává Hoffmannová.

 Výrazná podprůměrnost ve srovnání s vědeckými tabulkami byla patrná i z výsledků měření obsahu většiny vybraných polynenasycených mastných kyselin. Zdroje například uvádějí průměrný 2% obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, v našem testu jsme však naměřili maximálně 1 %, a to u výrobku Almar Salmon Norwegian Smoked, který si také z hlediska obsahu zdraví prospěšných živin odnesl nejvyšší, uspokojivou známku.“

Nutno podotknout, že obsahu tuku byl jednou nejproblematičtějších kategoriích testu. Dále byl totiž norský losos testován na výskyt pesticidů, těžkých kovů, polychlorovaných bifenylů či dioxinů. V těchto kategorií měly všechny testované výroby velmi dobré hodnocení.

Vítězem testu norských lososů se stává…

 „Celkovým vítězem se stal Fjord Bohemia Norský uzený losos, který zaujal v senzorických testech velmi příjemnou vůní, chutí, vzhledem i konzistencí. Označení výhodný nákup si odnesl losos OceanSea Norwegian Smoked Salmon od řetězce Lidl díky dobrým výsledkům v senzorických zkouškách a příznivé ceně,“ uzavřela výsledky testování lososů Hana Hoffmannová – šéfredaktorka časopisu dTest.

Reklama
SDÍLET