Test margarínů nedopadl nejlépe

Máte rádi margaríny? Víte však, jaká je jejich a jaké přidané látky obsahují? Spotřebitelský časopis dTest podrobil testování 22 rostlinných tuků. Výsledky jsou překvapující.

Margaríny jsou ve své podstatě ztužené rostlinné tuky. Pod tímto obchodním názvem se však mohou prodávat pouze ty, které obsahují 80 a 90 % tuku.

 

Testy odhalily velmi malé množství tuků

Testované výrobky obsahovaly od 20 do 60 procent tuku. Přičemž platí, že čím méně tuku tyto produkty obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě,“ říká Olga Šlesingrová z časopisu dTest.

Roztíratelné tuky se skládají z rafinovaného rostlinného oleje, vody a množstvím stabilizátorů, barviv a konzervantů. Při výběru kvalitního margarínu rozhoduje také podíl nasycených mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus škodlivé a měly by tvořit maximálně 10 % z celkového denního příjmu.

 

Velký podíl zdravý škodlivých nasycených mastných kyselin

Nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin bylo zjištěno u tuku použitého na výrobu margarínu Alfa máslová příchuť, a to 37 %,“ zmiňuje Olga Šlesingrová. Test hodnotil také obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin omega 3, i jejich poměr k omega 6 mastným kyselinám. Většina výrobků v této části zkoušky získala průměrné hodnocení.

Ve složení chyboval margarín Stella, který obsahoval emulgátor E 476, který legislativa povoluje pouze u výrobků s nižším obsahem tuku. Navíc tento emulgátor se přidává jen proto, aby pohromadě držel vodu s malým množstvím oleje.

 

Vítězem testu je Flora Light

S nejlepším výsledkem a vítězem testu se stal roztíratelný tuk Flora Light s 30 % tuku. V testu tuk vykázal nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin a zároveň nejlépe prošel senzorickým testem.

Reklama
SDÍLET