Test instatní bramborové kaše: Produkty bez mléka obsahují méně „éček“. Výjimkou není ani palmový olej.

Domácí bramborové kaši se nic nevyrovná. A to jak chutí, konzistencí i vůní. Ale co dělat, když na její přípravu není mnoho času? Mnoho domácností, ale i restaurací často sáhne po instatní bramborové kaši. Víte však, co se v žlutém prášku skrývá? Spotřebitelský časopis dTest podrobil testován 13 instantních bramborových kaší. Jak testy dopadly se dozvíte v následujícím článku.

 

Výroba instantní bramborové kaše se za 50 let nezměnila

Instantních bramborové kaše jsou s námi přes půl století a za tu dobu se jejich způsob výroby nezměnil. Brambory uvařené v páře se společně s přídatnými látkami zpracují na kaši, ze které se následovně vypaří voda, a suché pláty bramborové hmoty se rozemelou na vločky. „Jednou z použitých surovin může být i sušené mléko, ale nenajdeme ho v každém výrobku. Do srovnání jsme proto zařadili jak kaše s mlékem, tak i bez něj,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu, a dodává: „Velké rozdíly jsme našli nejen mezi kategoriemi, ale i v jejich rámci.“

V senzorickém testu obstály kaše bez mléka

Při pohledu na podíl brambor vyšly z porovnání lépe kaše bez mléka s 99% či 98% obsahem brambor. Zbytek představují přídatné látky zahrnující stabilizátory, antioxidanty a siřičitany, které zabraňují změně barvy potraviny, a emulgátory, které při přípravě zlepšují vstřebávání vody. Alergiky může zaujmout fakt, že kaše Potato puree značky Penny a kaše Maggi neobsahují siřičitany,“ uvádí na konto přídatných látek Hoffmannová.

Za žlutou barvou stojí kurkuma

V žádném seznamu použitých surovin pak nechyběla kurkuma nebo kurkumin (E 100) podporující či nahrazující žluť brambor. Zajímavě se k deklaraci éček postavil výrobce Knorr, který na obalu své kaše bez mléka tvrdí, že neobsahuje umělá barviva a glutaman. Při výrobě instantních kaší jsou však barviva s výjimkou kurkuminu zakázána, stejně jako přídavek glutamanu. „Obě tvrzení lze proto považovat za reklamu na samozřejmost, kterou evropská legislativa zakazuje,“ upozorňuje Hoffmannová.

Kaše s mlékem obsahovaly nižší podíl brambor

Podíl brambor je v případě kaší s přidaným sušeným mlékem nižší a ve srovnání se pohyboval od 73 do 96 %. Příčinou je sušené mléko, ale i při součtu podílu brambor a mléka byly výsledné hodnoty častěji nižší než u kaší bez mléka. Nejvíce, 98 % brambor a mléka, deklaruje výrobek značky Natura. V případech kaší značky Josef Brabec Mlýn Horažďovice – Zářečí a Knorr ale hodnoty klesly pod 90 %.

Test prokázal vyšší množství přídavných látek

Srovnání tedy ukázalo, že instantní kaše s mlékem obecně obsahují více přídatných látek než kaše bez mléka.Kaše Albert Quality se kromě sušeného mléka skládá také ze sušeného glukózového sirupu, rostlinného oleje a aroma a navíc se do směsi přidává i částečně ztužený palmový olej. Ztužování tuku může vést ke vzniku škodlivých transmastných kyselin,“ varuje Hoffmannová a dodává: „Palmový tuk přiznávají i kaše od Vitany a Knorru, přičemž druhá jmenovaná palmového tuku obsahuje více než sušeného mléka.“

Kuriózní instrukce k přípravě

Za kuriozitu pak mohou být považovány instrukce k přípravě některých bramborových kaší s mlékem.Vitana na svém obalu tvrdí, že stačí přidat jen vodu. V návodu se pak ale dozvíme, že kromě vody je třeba přidat sůl a máslo či margarín, tak jako u prakticky všech ostatních kaší. Knorr zase jako jediný z kaší v celém srovnání předepisuje užití margarínu s máslovou příchutí. Klíčem k pochopení bude zřejmě fakt, že značka Knorr patří koncernu Unilever, stejně jako Rama, Perla, Flora či Hera,“ uzavírá Hoffmannová.

zdroj: dTest

Reklama
SDÍLET