Tajemství instantní kávy prozrazeno: Co vše o ní nevíte?

Dáváte přednost klasické mleté kávě nebo preferujete instantní kávu? Víte, že instantní káva byla uvařena dříve, než se dostane do vašeho šálku? A proč je několikanásobně dražší než mletá? Na vše odpovíme a možná se budete divit.

Také vás na návštěvě vítají slovy, zda si dáte turka nebo „tu dobrou kávu“? Myšleno instantní kávu, případně z kávovaru na kapsle. Lidé si myslí, že trend instantních káv s sebou přináší něco moderního, pokrokového a hlavně lepšího. Proto spotřebitelé považují instantní kávu za lepší a exkluzivnější. A jsou si za ni ochotní také pořádně připlatit.

Letmý pohled do historie instantní kávy

Historie instantní kávy sahá do začátku 20. století, kdy svou masovou premiéru měla v průběhu světových válek. V té době ale instantní káva nebyla volně prodejná. Do regálů obchodů se začíná dostávat až na začátku 50. let dvacátého století. Teprve až modernizace technologie výroby v posledních dvou dekádách doslova zaplavila náš trh pestrou nabídkou produktů instantních káv. Tušíte ale, z čeho se instantní káva vyrábí?

Instantní káva již byla jednou uvařena: Aneb jak probíhá výroba?

Možná se budete divit, ale instantní káva je ve své podstatě již jednou uvařenou kávou, ze které byl odpařen významný podíl vody. Koncentrovaný extrakt kávy je následně sušením mrazem nebo metodou sprayování zpracován na suchý granulový koncentrát. Přejí-li si výrobci kávový prášek, jsou granule najemno rozemlety.

Zajímavostí je, že pro výrobu 1 kg instantní kávy je zapotřebí přibližně 10 kg klasické mleté kávy. Producenti instantní kávy proto denně prakticky uvaří tisíce litrů kávy, aby jejím odpařením, zahuštěním a sušením vyrobili desetkrát méně instantní kávy.

Výroba degraduje aromatické a olejové silice

Při výrobě silného kávového extraktu prochází káva několikaminutovým vařením za vysokých teplot okolo 100 °C a poté se prudce zchladí na přibližně 4 °C. Dlouhý proces vaření bohužel degraduje chuť i vůni kávy, neboť vysoká teplota negativně ovlivňuje aromatické a olejové silice. Není proto výjimkou, že výsledná kávová směs je dodatečně aromatizována. Pro srovnání, klasické espreso je během přípravy vystaveno vroucí vodě pouze po maximální dobu třiceti vteřin.

Proč je instantní káva dražší?

Z obchodů jistě dobře víte, že cena instantní kávy několikanásobně převyšuje klasickou mletou arabiku. Důvodem je finančně nákladný a složitý proces výroby, který spotřebuje velké množství energií a vody.

Ještě cenově dražší jsou pak kapsle s instantní kávou do domácích kávovarů. Pro představu šálek jedné instantní kávy vyjde na 8 až 12 korun oproti dvěma korunám, které stojí šálek kávy arabiky.

A proč je vlastně instantní káva populární, přestože je dražší a chuťově se klasické kávě nevyrovná? Může za to především jednoduchá příprava bez odpadu a vzniku lógru.

 

Reklama
SDÍLET