Snadné a lahodné pečení – tajemství řezů

Řezy jsou jednou z nejvděčnějších forem pečení. Jejich příprava obvykle není příliš náročná, nezabere tolik času jako vykrajované cukroví nebo zákusky a navíc si vytvoříte dostatek zásoby elegantních lahodných kousků pro rodinu i náhodné hosty. V novinových stáncích se nedávno objevil speciál věnovaný právě řezům, a tak jsme z něj dva vzorky hned otestovali.
Kávový řez

Na perníkový piškot budeme potřebovat:

2 vejce, 200 g krupicového cukru, 250 ml silné scezené zrnové kávy, 100 ml oleje, 500 g polohrubé mouky, 100 g mletého kokosu, 1 prášek do perníku, lžička jedlé sody, 0,5 lžičky mleté skořice a 200 ml mléka.

V hluboké míse ušleháme vejce s cukrem, přilijeme kávu a olej a vzniklou směs důkladně promícháme. Ve vedlejší nádobě smícháme všechny sypké suroviny a střídavě s vlažným mlékem je přidáváme do kávového základu. Vzniklé těsto nalijeme do hlubokého plechu s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě (na 180°C) asi 45 minut.  Po upečení necháme buchtu vychladnout.

Mezitím si můžeme připravit polevu. Ke 2 lžícím rozpustné kávy přidáme 2 – 4 lžíce horkého mléka a důkladně směs promícháme lžičkou a nalijeme ji do misky s 200 g moučkového cukru. Do směsi přidáme lžičku oleje a důkladně umícháme. Podle potřeby přidáme trochu mléka, dokud nevznikne táhlá lesklá poleva. Tu pak rozetřeme na perníkový piškot. Kávový řez můžeme dozdobit kakaem nebo moučkovým cukrem.

 

Řezy s vaječným likérem

Nejprve si připravíme piškot, na který budeme potřebovat:

5 vajec, 4 lžíce krupicového cukru, 2-3 lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva a 2 lžíce kakaa.

Vejce ušleháme s cukrem a horkou vodou, zašleháme olej, a jakmile pěna zhoustne, vmícháme do ní směs mouky, kypřícího prášku a kakaa. Řídké těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Po zchladnutí piškot potřete džemem libovolné chuti (nejlépe však meruňkovým).

V době chladnutí si můžeme připravit krém tak, že uvaříme puding ze 700 ml mléka, trochy krupicového cukru a 3 vanilkových pudinkových prášků. Do uvařeného, ještě horkého, pudinku vmícháme koňak a necháme hmotu zchladnout. Ve vedlejší nádobě utřeme máslo se třemi lžícemi moučkového cukru a po částech do ní zašleháváme pudingovou směs. Tuto světlou náplň rozetřete na džemem potřený plát.

Zbývá ještě poslední vrstva – pařížská šlehačka.

Na tu budeme potřebovat:

šlehačku ke šlehání, 2 lžíce práškového kakaa, krupicový cukr dle chuti (já jsem použila 2 šlehačky, 3 ztužovače šlehačky, kakao, 1 van. cukr).

Všechny suroviny vyšleháme a hmotu opatrně rozetřeme na světlou náplň. Vzniklý řez můžeme ozdobit vlnkami pomocí zubaté stěrky (nebo vidličky), posypat čokoládovým drobením a „pocákat“ vaječným likérem.

Tip: Použít můžeme domácí vaječný likér, jehož výroba je velice jednoduchá. V mixéru smícháme 1 slazené a 1 neslazené kondenzované mléko, 6 – 8 žloutků, 140 g moučkového cukru, 500 ml rumu a 1 vanilinový cukr.

 

Reklama
SDÍLET