Skotsko není jen o pivu a whisky. Nabízí i výtečné zvěřinové hody

Víte, která země je zdobena středověkými hrady, nádhernými přírodními scenériemi a je známa károvanými sukněmi, kterým se říká kilt? V zemi, o které je dnes řeč, narazíte také na báje o lochneské příšeře, fotbal, ragby a nejkvalitnější whisky na světě.  Tušíte správně, řeč je o Skotsku.

Skotsko není až tak známo svou kuchyní, statistiky o zdraví obyvatelstva ale praví, že  tamní kulinářství rozhodně nepatří k těm zdravým. Mnoho běžných skotských jídel je bohaté na tuky, což přispívá k velkému množství srdečních chorob a obezitě. Spousta produktů k vaření má vynikající kvalitu. Jedná se hlavně o hovězí, jehněčí a drůbeží maso, mořské plody, ryby, zvěřinu, brambory, zelí, tuřín, ovoce a zeleninu. Z masa připravují Skotové různé druhy klobás, do kterých často přidávají také ovesné vločky.

Pravdou také je, že některá jídla se na pohled zdají dobrá jen pro velmi silné žaludky, ale po jejich ochutnání lidé často změní svůj názor. Jako hlavní dochucovadla používají sůl, pepř, česnek, cibuli a bylinky.

Nejznámější jídla a pití

Haggis – skotské národní jídlo, které je podobné klobáse. Vnitřnosti ovce – játra, srdce a plíce se smíchají s ovesnými vločkami a cibulí. Okoření se a směs se nacpe do ovčího žaludku, v němž se vaří. Podává se s bramborovou kaší nebo kaší z tuřína či i s jinými přílohami.

Scottish Breakfast – podobá se anglické snídani. Obsahuje klobásu, slaninu a vajíčka, někdy smažená rajčata či houby.

Stovies – kašovitá směs z brambor, cibule a nějakého masa (např. hovězí konzerva, mleté hovězí, klobása).

Sliced sausage – mleté vepřové nebo hovězí maso, které je nakrájené na čtvercové plátky. Smaží se, grilují nebo fritují.

Ovesná kaše – tradiční skotská snídaně, která se jí naslano. Uvaří se ovesné vločky a voda s trochu soli. Dnes je stále častější i sladká varianta s cukrem, medem či ovocem.

Zvěřina – na jídelních lístcích se často objevuje libové jelení maso („venison“), vařené obvykle s červeným vínem a jalovcem. Můžete se setkat i s jinou zvěřinou, včetně masa z bažanta, tetřeva, králíka a holuba.

Hovězí maso – labužníky vyhledávané především světoznámé hovězí Aberdeen Angus či hovězí maso z Highlands. Skotští chovatelé museli velmi bojovat o svou pověst po katastrofách, které přinesly epidemie nemoci šílených krav, kulhavky či slintavky.

Ryby a mořské plody – rozsáhlé pobřeží této země nabízí velkou škálu ryb a mořských plodů (garnáti, ústřice, humři, mušle, krabi, hřebenatky). Světoznámí jsou především uzení lososi, což je častá úprava nejen ryb ale také sýra. Běžným jídlem jsou uzenáče (uzený sleď, slaneček) nebo delikátnější uzená treska zvaná „Arbroath smokies“.

Scotch broth (skotský vývar) – výživná polévka ze skopového masa, čočky, hrachu, ječmene a zeleniny.

Cullen skink – polévka z uzené tresky, brambor, cibule a smetany.

Scotch pie – malé koláčky plněné obvykle jehněčím masem.

Rumbledethumps – v troubě zapečená směs šťouchaných brambor, zelí a cibule, která je ochucená solí a pepřem

Clapshot –  rozmačkané brambory s vodnicí, sádlem nebo máslem, ochucené pepřem, solí a pažitkou. Podává se s haggisem nebo ovesnými plackami oatcakes.

Bannock – velký, plochý, kulatý chléb.

Oatcake – placka z ovesných vloček a mouky. Používaly se jako příloha k polévkám nebo jídlům z masa. Dnes se nejčastěji podává k snídani.

Scone – malé kousky pečiva, které se většinou podávají k čaji.

Clootie dumpling – ovocný puding s rozinkami a rybízem. Vaří se několik hodin ve vodě zabalený do kusu látky

Cranachan – tradiční dezert z ovesných vloček namočených do whisky se šlehačkou a malinami.

Shortbread – máslové sušenky, které se tradičně vyrábí z bílé mouky, másla a cukru  –  něco na způsob lineckého těsta. Pečou se při nízké teplotě, aby neztmavly (měly by zůstat bílé nebo jen světle hnědé). Díky velkému obsahu másla mají totiž sušenky drolivý povrch. Jsou vhodné třeba k namáčení do čaje.

Whisky je nejznámější skotský výrobek a hlavní exportní produkt. Podává v množství 25 ml a pije se s vodou. Pít whisky s ledem nebo ji míchat s jinými nápoji považují znalci za nepřípustné.

Pivo – je husté a tmavé. Nejlepší skotské pivo se vyrábí v malých lokálních pivovarech.

Irn-Bru – oranžový šumivý nealkoholický nápoj prodávaný snad v každém skotském obchodě. Skotsko je asi jediná země na světě, kde není nejoblíbenější Coca-Cola nebo Pepsi, nýbrž právě tento nápoj.

Haggis (nadívaný skopový žaludek obdoba klobásy)

 Co budeme potřebovat:

1 žaludek ze skopového, skopové nebo jehněčí vnitřnosti (játra, srdce, plíce), 250 g jehněčího nebo hovězího loje (nejlépe od ledvinek), kousek vepřového pupku, kousek vepřových žebírek, sůl, černý pepř,  1/4 lžičky kayanského pepře, 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 3 cibule, 500 g hrubé ovesné krupice

Příprava:

Žaludek pořádně propereme, vymneme hrubou solí, obrátíme na ruby a dočista oškrábeme. Vložíme ho do studené vody a necháme namočený do druhého dne.  Opereme vnitřnosti, maso a lůj. Vše vložíme do vařící osolené vody a necháme pomalu 2 hodiny probublávat. Pak vše vyjmeme z vody, odstraníme průdušnici, chrupavky, kosti ze žebírek a vše najemno posekáme nebo pomeleme na masovém strojku.

Oloupeme cibuli, na chvíli povaříme ve vývaru z vnitřností a masa. Nakonec na jemno posekáme. Vývar dáme stranou.

Na suché pánvi pomalu orestujeme ovesnou hrubou krupici do křupava. Přidáme k ostatním ingrediencím. Dovnitř zapracujeme trochu vývaru tak, aby hmota byla měkká a hladká.

Touto směsí naplníme žaludek do pouze do 2/3, protože oves vařením hodně nabude. Snažíme se zbavit jakéhokoliv vzduchu v žaludku a uzavřeme ho motouzkem. Neuvařený Haggis několikrát propíchneme, aby během vaření neprasknul.

Pak ho pomalu vložíme do vařící vody a vaříme 3 – 4 hodiny. Až je uvařený, odstraníme motouz a udržujeme Haggis horký.

Před podáváním nařízneme a servírujeme pomocí lžíce. Servírujeme  s velkou dávkou másla a kaši z brambor a tuřínu.

Máslové sušenky Shortbread

Co budeme potřebovat:

200 g změklého másla, 235 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, drcené mandle

Příprava:

Máslo rozetřeme s cukrem, přidáme mouku, špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé kuličky a ty rozmačkáme vidličkou. Těsto můžeme i vyválet a vykrajovat kolečka. Před pečením jednotlivé sušenky posypeme drcenými mandlemi. Na plech je dáváme s mezerami, protože se malinko roztáhnou. Pečeme při 150°C asi 20 minut do lehkého zezlátnutí.

Reklama
SDÍLET