Rozmanitá německá kuchyně. Speciality, které při cestách Německem musíte ochutnat

Německo má spousty regionů a v každém se vaří trochu odlišně. Celkově je německá kuchyně charakteristická velkými porcemi hlavního chodu. Kvůli tomu není tradiční německé kulinářství  rozděleno do více malých chodů jako třeba italská či francouzská kuchyně. Závěrem článku vám přinášíme dva tradiční recepty na eintopf a sladkou štolu.

 

Německé kuchyni dominují uzeniny a mléčné výrobky

Mezi základní ingredience německé kuchyně patří maso vepřové, drůbeží, hovězí, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby a uzeniny. Především nepřeberné množství uzeného a sušeného masa, párků, klobásek, tlačenek, rosolů a paštik. Mezi další nepostradatelné potraviny patří brambory, zelenina, mléčné výrobky a mnoho druhů chleba. Na německých stolech je velmi oblíbený je chřest, jehož sezóna začíná v půli dubna a končí tradičně 24. června.

Gastronomie je typická těžkými jídly

Známé jsou vydatné a těžké pokrmy jako vepřové koleno, uzená vepřová masa s kyselým zelím. Tradiční nejstarší jídlo je Eintopf – „z jednoho hrnce“. V něm se vaří, dusí, peče zcela vše od masa, párků, buřtů přes různé druhy zeleniny. Pokrm je srovnatelný s naší hustou bramborovou polévkou.

K německé gastronomii neodmyslitelně patří hodně masových jídel s omáčkami, knedlíky, kyselé zelí, spousty druhů zeleninových a masových polévek.

Tučné jídlo je nejlepší zapít pivem

K oblíbeným nápojům patří slavná německá piva, převážně ležáky a nejrůznější druhy pšeničných kvasnicových piv. Německé pivo je oslavováno věhlasným svátkem Oktoberfest, který se každoročně pořádá v Mnichově na přelomu září a října.

zdroj: pixabay.com

Víno je v Německu velmi oblíbené a hlavní vinařské oblasti jsou podél řek Rýn, Mohuč, Mosel a Saale. Pěstují se tradiční druhy jako Silvaner a Ryzlink rýnský, ale i mnoho dalších. Červené víno je poněkud oblíbenější než bílé. Vyrábí se zde i velice dobré druhy šumivého vína šampaňským způsobem

Mimo čaje a kávy je oblíbená minerální voda a různé ovocné šťávy. Nyní se velmi rozšířil sortiment různých čajových nápojů ze všech konců světa – roiboos, máta, bílý a zelený čaj, bylinkové čaje v odrůdách a směsí.

Oblíbené německé dezerty

Co se týče sladkých výrobků, oblíbené jsou bavorské vdolky, dále pak koláče a zejména dorty v různých variacích. Známý je schwarzwaldský dort – čokoládový dort s krémovou polevou plněný ve vrstvách třešňovou náplní, dále pak dorty s pudinkovou či čokoládovou náplní. Nesmíme zapomenout na  Stollen – štolu, tradiční německý vánoční koláč. Pochází z oblasti Drážďan a je podobný naší vánočce, ale s větším obsahem ovoce a koření. Je z jednoho kusu a obalený celý v moučkovém cukru.

 

Tradiční německá jídla

Bavorské knedlíky, zdroj: pixabay.com

Schäufele – v troubě pečené vepřové ramínko.

Leberkäse – sekaná s játry podobná té naší. Většinou se konzumuje s hořčicí a chlebem, preclíky nebo s bramborovým salátem.

Weißwurst – bílé telecí párky, které se podávají často jako tzv. druhá snídaně se sladkou hořčicí.

Zwiebelkuchen – cibulový koláč z kynutého těsta pečený v troubě, obložený směsí ze špeku, husté smetany a velkého množství cibule. Tradičně se konzumuje na podzim s burčákem v oblastech, kde se pěstuje víno.

Spätzle – čerstvé vaječné nudle vznikající škrábáním nebo tlačením těsta. Těsto se škrábe do vroucí vody. Je to velmi oblíbená příloha k mnoha pokrmům s omáčkou.

Grüne Soße – frankfurtská zelená omáčka z protlačených žloutků a sedmi druhů čerstvých bylinek.

Sauerbraten – porýnská svíčková připravovaná mimo jiné s rozinkami.

Thüringer Bratwurst – durynský grilovaný buřt podávaný s hořčicí v rozkrojené žemli.

Apfelrotkohl – červené zelí s jablky jako příloha k masům a knedlíkům.

Kartoffelsalat – bramborový salát, který se dělá v různých variantách a podává se teplý.

Eintopf – jídlo z jednoho hrnce

Co budeme potřebovat:

250 g sladkokyselého zelí, 200 g polévkové kořenové zeleniny, 150 g uzeniny, 100 g čočky, 100 g fazolí, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, špetku prášku do pečiva, polévkové koření, smetana, pepř, sůl.

Eintopf, zdroj: pixabay.com

Postup:

Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme, až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.

 Stollen – štola

Druh vánočního moučníku, který má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška“

Co budeme potřebovat:

150 ml vlažného mléka, 25 g čerstvého droždí, 400 g hladké mouky, kůru z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, 50 g strouhaného marcipánu, 170 g změklého másla, ½ lžičky mleté skořice, 20 ml rumu, 25 g krupicového cukru, 80 g vyloupaných mandlí, 50 g kandovaného citronu, 35 g kandovaného pomeranče, 400 g rozinek, moučkový cukr na posypání

Vánoční štola, zdroj: pixabay.com

Postup:

Polovinu mouky, droždí a mléko rozmícháme v míse na hladkou hustší tekutinu. Přikryjeme mísu utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Do vykynutého kvásku pak pomalu vmícháme citronovou kůru, semínka vanilky, marcipán, cukr, zbylou mouku, máslo, skořici a rum. Vzniklé těsto prohněteme a vytvarujte válec, do kterého zapracujeme mandle, kandované ovoce a rozinky. Válec rozřežeme na 5 dílů, vytvarujeme válečky a navrchu nařízneme po celém obvodu šikmé pruhy.

Dáme štóly na pomoučený plech a necháme je v teple ještě 20 minut kynout. Pak je pečeme na 180 ºC asi 40 minut.

Po upečení ihned polijeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Reklama
SDÍLET